Týden knihoven 2023 v Krajské knihovně Vysočiny

regiony

Začátek října patří knihovnám. Startuje v něm Týden knihoven, letos jeho již 27.ročník.

Týden knihoven 2023 v Krajské knihovně Vysočiny
Z plakátu k akci
3. října 2023 - 11:00

Celostátní kampaň na podporu čtenářství tradičně vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků a jeho cílem je nabídka klasických i méně obvyklých služeb, pořadů a aktivit všem věkovým i zájmovým skupinám návštěvníků a čtenářů.
 
V úterý začíná výstava výtvarných prací inspirovaných životem, dílem a osobností malíře Jana Zrzavého REFRESH JAN ZRZAVÝ, která potrvá až do konce října. Také v letošním ročníku Týdne knihoven budou mít všichni uživatelé, kteří mají upomínku na vypůjčené dokumenty, možnost využít Amnestii pro zapomnětlivé čtenáře, a to ve středu 4. října, podmínkou je řádné vrácení všech vypůjčených dokumentů. 

Také ve středu 4. října jsou pro všechny dětské návštěvníky nachystány Duhové hrátky - odpoledne plné tvoření. Dětským návštěvníkům a stejně tak i jejich rodičům a prarodičům je ve čtvrtek 5. října určena Čítárnička s Lukášem Pavláskem, který je nejen komik a herec, ale také autor dětských knih, ze kterých bude předčítat. Ve večerních hodinách 5. října proběhne scénické představení projektu LiStOVáNí, které představuje zajímavé knihy poutavou divadelní formou. Tentokrát bude na programu kniha Holčička a cigareta. Vypráví příběh čtyřicátníka zaměstnaného na magistrátě, který se proti světu zavalovanému všemožnými zákazy, proti vládě nevychovaných emancipovaných dětiček dětinsky bouří: v práci si chodí na záchod potají vykouřit cigaretu. Je přistižen pětiletou holčičkou a tím pro něj začíná pekelná spirála vyšetřování.



Týden knihoven v Krajské knihovně Vysočiny bude letos výjimečný skutečností, že v tomto období zároveň probíhá 33. Podzimní knižní veletrh, jehož je Krajská knihovna Vysočiny tradičním spolupořadatelem. V pátek 6. a v sobotu 7. října se tak návštěvníci mohou těšit na bohatý doprovodný program v podobě besed, přednášek, autogramiád, setkání se spisovateli ad.

Tradiční a velmi oblíbená Burza vyřazených knih v říjnu určitě chybět nebude, s ohledem na probíhající Podzimní knižní veletrh se však neuskuteční v rámci Týdnu knihoven, ale ve dnech 16.–19. října, zájemci o ni tak nepřijdou. Stejně jako v loňském roce i letos bude doplněna o prodej výrobků z terapeutické dílny Psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě.

NovinkyVysočina.cz informovala Eva Neuwirthová, tisková mluvčí, Kraj Vysočina.

(rp,novinkyvysocina.cz,foto:krajvysocina)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?