V Jihočeském kraji přibylo 85 nových případů černého kašle

regiony

Za prvních osm týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici 247 případů černého kašle /pertuse/. V týdnu přibylo v Jihočeském kraji 85 nových případů.

V Jihočeském kraji přibylo 85 nových případů černého kašle
Ilustrační foto
27. února 2024 - 08:34

Podle dosavadních dat tak bude patřit rok 2024 k rokům s vůbec nejvyšším výskytem pertuse u nás. Zvýšený výskyt tohoto vysoce infekčního onemocnění, které postihuje dýchací cesty, zaznamenávají ale i další evropské země.  

„Za osm týdnů letošního roku registrujeme v Jihočeském kraji 247 potvrzených případů pertuse, v končícím týdnu jich přibylo 85. Za celý rok 2023 jsme registrovali 29 případů pertuse, letošní výskyt je tedy za necelé dva měsíce téměř devětkrát vyšší než za celý loňský rok. V předchozích letech byl výskyt pertuse minimální, protože fungovala protiepidemická opatření v souvislosti s covidem. V prvním letošním týdnu jsme zaznamenali tři nové případy za týden, v sedmém již byl týdenní přírůstek 62 nových případů a v končícím osmém již 85 potvrzených. V současném období akutních respiračních infekcí se černý kašel hůře diagnostikuje, jeho příznaky jsou zpočátku podobné jako u jiných respiračních onemocnění,“ říká ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.       

„Co se týče jihočeských okresů, k osmému týdnu bylo nejvíce - 117 případů – potvrzeno na Českobudějovicku. Na Jindřichohradecku bylo 43 případů, na Českokrumlovsku 28, na Prachaticku 26, na Strakonicku 20, na Písecku 7 a na Táborsku 6 případů. Co se týče věkových skupin, nejvíce - 101 případů – bylo mezi studenty ve věkové skupině 15–19 let, mezi školními dětmi ve skupině 10-14 let jsme evidovali 34 případů a mezi mladšími školními dětmi 5-9 let to bylo 25 případů. Dvanáct případů máme hlášeno mezi dětmi od jednoho do čtyř let a 5 případů mezi novorozenci a kojenci do jednoho roku věku,“ upřesňuje ředitelka protiepidemického odboru KHS Jihočeského kraje MUDr. Hana Bendíková.



Upozornění
Nejmenší děti patří mezi nejohroženější skupinu, nejsou ještě chráněny očkováním. Důležitá je proto prevence očkováním u těhotných žen a rodičů a nejbližšího okolí nejmenších dětí.
  • Protiepidemický odbor KHS Jč. kraje zajišťuje a nařizuje v souvislosti s případy pertuse protiepidemická opatření – epidemiologické šetření s každým potvrzeným případem nákazy, aktivní vyhledání kontaktů a zajišťuje vyšetření. Spolupracuje proto především se školami, kde se pertuse šíří nejvíce.
  • Pro zamezení šíření je důležitý včasný záchyt onemocnění a cílená léčba antibiotiky
  • Klinické průběhy v proočkované populaci nejsou tak závažné, nedochází k hospitalizacím, a pokud ano, pak z důvodu předběžné opatrnosti u nejmenších dětí do jednoho roku, které z důvodu věku ještě nejsou očkovány nebo jsou očkovány neúplně
  • Hygienici doporučují se jednou za patnáct až dvacet let nebo alespoň jednou za život nechat na černý kašel přeočkovat, optimálně v kombinaci s vakcínou proti tetanu a záškrtu, protože ochranné protilátky z očkování v dětství v čase postupně klesají a jedinec se stává více vnímavý
 
(jv,jihoceskenovinky.cz,foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?