Zvýšený výskyt černého kašle především mezi dětmi a studenty

regiony

Začátek letošního roku je v ČR poznamenán zvýšeným výskytem černého kašle /pertuse/, potvrzeno je již více než sedm stovek případů, a podle dosavadních epidemiologických dat může patřit k rokům s vůbec nejvyšším výskytem pertuse u nás.

Zvýšený výskyt černého kašle především mezi dětmi a studenty
Ilustrační foto
21. února 2024 - 08:04

Zvýšený výskyt tohoto vysoce infekčního onemocnění, které postihuje dýchací cesty, zaznamenali i jihočeští hygienici a praktičtí lékaři, především pediatři.    

„Za sedm týdnů letošního roku registrujeme v Jihočeském kraji 162 případů pertuse.  Pro srovnání – vloni jsme za celý rok 2023 registrovali 29 případů, letošní výskyt je tedy za prvních sedm týdnů více než pětkrát vyšší než za celý loňský rok. V předchozích letech byl výskyt pertuse ještě nižší, protože fungovala protiepidemická opatření v souvislosti s covidem. Zatímco v prvním letošním týdnu jsme zaznamenali tři nové případy, v šestém kalendářním týdnu to bylo v kraji 39 nových případů a v sedmém již byl týdenní přírůstek 62 případů. V souvislosti s pertusí též musíme jako epidemiologové počítat s určitou podhlášeností, protože zvlášť v době chřipkové epidemie se černý kašel mnohem hůře diagnostikuje, jeho příznaky jsou zpočátku podobné jako u jiných respiračních onemocnění,“ říká ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.       

„Co se týče jednotlivých jihočeských okresů, k sedmému týdnu bylo nejvíce - 80 případů – registrováno na Českobudějovicku. Na Jindřichohradecku bylo 32 případů, na Českokrumlovsku 19, na Prachaticku 15, na Strakonicku 9, na Písecku 6 a na Táborsku 1 případ. Co se týče věkových skupin, nejvíce - 64 případů – bylo mezi studenty ve věkové skupině 15–19 let, mezi školními dětmi ve skupině 10-14 let jsme evidovali 25 případů a mezi mladšími školními dětmi 5-9 let to bylo 17 případů. Bohužel, 6 případů máme hlášeno mezi dětmi od jednoho do čtyř let a 4 případy mezi novorozenci a kojenci do jednoho roku věku. Právě nejmenší děti patří v souvislosti s pertusí mezi nejohroženější věkovou skupinu, která ještě není chráněna očkováním, proto je tolik důležitá ochrana očkováním u těhotných žen a rodičů a nejbližšího okolí nejmenších dětí,“ doplňuje ředitelka protiepidemického odboru KHS Jihočeského kraje MUDr. Hana Bendíková.        

Protiepidemický odbor KHS Jč. kraje zajišťuje a nařizuje v souvislosti s případy pertuse protiepidemická opatření – epidemiologické šetření s každým potvrzeným případem nákazy, aktivní vyhledání kontaktů a zajišťuje vyšetření. Spolupracuje proto především se školami, kde se pertuse nyní šíří nejvíce. Pro zamezení šíření je důležitý včasný záchyt onemocnění a cílená léčba antibiotiky.

„Klinické průběhy v proočkované populaci nejsou tak závažné, nedochází k hospitalizacím, a pokud ano, pak z důvodu předběžné opatrnosti u nejmenších dětí do jednoho roku, které z důvodu věku ještě nejsou očkovány nebo jsou očkovány neúplně. Co je ale důležité pro dospělou populaci – jednoznačně doporučujeme se alespoň jednou za patnáct až dvacet let nebo alespoň jednou za život nechat na černý kašel přeočkovat, optimálně v kombinaci s vakcínou proti tetanu a záškrtu, protože ochranné protilátky z očkování v dětství v čase postupně klesají a jedinec se stává více vnímavý,“ doporučuje Kvetoslava Kotrbová.     

(jv,jihoceskenovinky.cz,foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?