Kapří polévka vede
Nejvíce respondentů, konkrétně 59,9 %, uvedlo, že na Štědrý večer konzumují kapří polévku. Tento tradiční pokrm, který je spojen s hlavním symbolem českých Vánoc - kaprem, je zřejmě stálicí českých domácností. Kapří polévka se připravuje obvykle z rybí hlavy, jiker, mlíčí a zeleniny, což ji činí nejen chutnou, ale i výživnou.
Alternativy k rybám
Na druhém místě s 19,6 % figuruje polévka z jiných ryb než z kapra, což poukazuje na rostoucí popularitu alternativních rybích pokrmů. Některé domácnosti se vyhýbají kaprovi z důvodu jeho charakteristické chuti a kostnatosti a raději sáhnou po lososovi, pstruhovi nebo tresce.
Zelňačka na třetím místě
Luštěniny a jiné varianty
Další oblíbené polévky zahrnují čočkovou polévku (14,5 %) a hrachovou polévku (13,7 %). Luštěniny měly v českých svátečních jídelníčcích vždy své místo, a to nejen z důvodu jejich chutě, ale také kvůli symbolice - čočka i hrách mají údajně přinášet do domácnosti bohatství.
Menší preference pro drůbež a hovězí
Vegetariánské možnosti a výjimky
Zeleninová polévka (3,1 %) se na štědrovečerních stolech objevuje méně často, což může naznačovat, že vegetariánské varianty zatím nejsou v české kuchyni tak zakořeněné. Překvapivě 5,4 % respondentů uvedlo, že na Štědrý večer polévku vůbec nepodávají.
Regionální rozdíly i moderní vlivy
Z průzkumu SANEP vyplývá, že tradiční české Vánoce jsou stále pevně zakořeněné v naší kultuře. Zároveň však reflektují i moderní trendy, jako je preference jiných ryb místo kapra nebo zařazování luštěninových a vegetariánských pokrmů. Je zřejmé, že rodinné a regionální zvyklosti hrají důležitou roli ve volbě polévky.