Triky restaurací, které byste měli znát

Než znovu půjdete do restaurace, měli byste znát těchto 11 triků. Některé vás pobaví, jiné šokují. A pokud bych vlastnil restauraci, vážně bych nechtěl, abyste tento článek četli.

Triky restaurací, které byste měli znát
Ilustrační foto
12. května 2025 - 04:52

Nejlepší způsob, jak přimět někoho koupit si produkt, je přesvědčit ho, že to byl jeho nápad. Na tomto principu funguje celá větev psychologie zvaná „marketingová psychologie“. V restauracích se používá denně. A velmi efektivně.

Po přečtení tohoto článku si možná příště místo “jen polévky” objednáte „menu se specialitou šéfkuchaře“, protože už budete vědět, jak snadno vás k tomu přiměli. Tady je 11 triků, které restaurace používají, abyste si objednali více, dráž... a s úsměvem.

1. Malý talíř vás přiměje jíst víc

Všimli jste si, že v restauracích typu „sněz, kolik zmůžeš“ dostanete malý talíř, ale v klasické restauraci obří? Není to náhoda. Na malém talíři vypadá i malá porce jako pořádná hromada. Mozek je spokojený, žaludek taky. Naopak velký talíř s normální porcí vypadá chudě a vy si často připlatíte za přílohu navíc.

2. Hudba ovlivňuje vaši útratu


Rychlá hudba = rychle sníte a jdete. Skvělé pro fast foody. Pomalá hudba = posedíte déle a pravděpodobně si dáte ještě kávu, dezert nebo druhé víno.

3. Nejziskovější položky jsou nejviditelnější

Menu není náhodný seznam. Většinou čteme první položky a pak ty, které jsou graficky zvýrazněné. A právě tam jsou nejdražší a nejvýhodnější jídla... samozřejmě pro restauraci.


4. Slova jako „domácí“ a „farmářský“ prodávají

Přitom dané jídlo možná putovalo přes tři velkosklady. Ale zní to lépe. „Domácí hovězí vývar s poctivými nudlemi“ zní jinak než jen „hovězí polévka“.

5. Bez cenové kotvy jste ztracení


Dáte si biftek za 490 Kč? Možná ne. Ale když vedle něj stojí „prémiový T-bone za 890 Kč“, ten první rázem vypadá jako rozumná volba. Cenová kotva je běžný trik a předražená položka má za úkol jen zvýšit atraktivitu ostatních.

6. Obsluha ví, co má doporučit

„Tohle je moje oblíbené jídlo“ často neznamená osobní vkus. Znamená to, že to má vysokou marži, krátký čas přípravy, nebo je to jídlo, kterého mají přebytek.

7. Dezert, i když jste plní? Ano

Jste sytí, ale číšník přinese nabídku dezertů na krásném tácu. A najednou máte místo na dortík. Proč? Protože vizuální spouštěč obchází racionální rozhodování.

8. Voda zdarma? Ale v lahvi

Voda z kohoutku by byla zadarmo. Ale servírovaná jako „neperlivá voda 0,7 l“ stojí 59 Kč. A vy si ji dáte, protože to vypadá přirozeně a zdravě. A restaurace vydělá víc než na kolách.

Psali jsme:

9. Chléb nebo aperitiv „na uvítanou“


Někde vám hned po příchodu dají košík chleba, oříšky nebo welcome drink. A vy máte pocit, že musíte „něco si dát“, protože už jste vlastně něco dostali. Známá psychologická past: reciprocita.

10. Předkrmy zpomalují, ale zvyšují útratu

Dáte si předkrm, pak hlavní chod. Na konci jste sytí, ale taky déle sedíte, víc pijete, a možná padne i káva nebo další sklenka vína.

11. Na toaletě je čistěji než v kuchyni


To, že je záchod čistý a voní, je výborné znamení. Ale neukazuje nic o kuchyni. Ta může být dokonalá, nebo taky plná nepořádku. Do kuchyně zákazník nevidí. Proto se pozornost často upíná právě k toaletám, kde se buduje důvěra.

Závěr?

Neznamená to, že byste už nikdy neměli jít do restaurace. Ale až příště budete objednávat, možná se na věci podíváte trochu jinak.

A možná si místo „dezertu na doporučení obsluhy“ dáte jen kávu. Nebo půjdete jinam. Protože víte, že teď už znáte jejich triky.

(Pilař, prvnizpravy.cz, foto: zai)


Anketa

Vadí Vám, že prezident Pavel stále nevyhlásil termín podzimních voleb do Poslanecké sněmovny?