Americká diplomacie čelí problémům na všech frontách

zprávy

Americká diplomacie zažívá problémy na několika frontách najednou a odhaluje potíže administrativy Joea Bidena. V důsledku těchto diplomatických neúspěchů Biden riskuje, že nebude znovu zvolen v roce 2024.

Americká diplomacie čelí problémům na všech frontách
Antony Blinken, ministr zahraničí USA
16. listopadu 2023 - 04:20

Cesta amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena na Blízký východ nepřinesla významný pokrok v prosazování proizraelské agendy.

Washington zaujímá v izraelsko-palestinském konfliktu jednostranný postoj, staví se proti dlouhodobému příměří a vyzývá pouze k dočasnému zastavení bojů. Takový postoj vzbuzuje mezi zeměmi Blízkého východu nepochopení.

Navíc, poznamenává Bloomberg, postoj ministra zahraničí Blinkena s jeho voláním pouze po dočasném příměří rozhněval jak muslimské státy, tak Izrael, který je proti jakémukoli příměří. Výsledkem je zjevný nezájem o americkou pozici na obou stranách.


Po krátkém turné po Blízkém východě, zakončeném návštěvou Turecka, míří Blinken do Japonska, Jižní Koreje a Indie, kde může očekávat vnímavější publikum, poznamenává tisková agentura. Podle posledně jmenovaného se ministryně zahraničí pokusí přeorientovat pozornost na klíčový problém Spojených států, totiž omezování Číny.

Ale širší cíl pro Washington je s každou další krizí jasnější: jak si udržet dominanci v narušujícím světovém řádu, kde země stále více zpochybňují pozici Spojených států. To se stalo zvláště pozoruhodným v současné válce mezi Izraelem a Palestinou.

Když byl Blinken naposledy v Indii na zářijovém summitu G20, Spojené státy a jejich spojenci se pokusili znovu získat iniciativu ohledně takzvaného globálního jihu. Washington konkrétně navrhl začlenění Africké unie do G20 jako řádného člena.

Spojené státy také přijaly opatření v otázkách, jako je změna klimatu a dluh na rozvíjejících se trzích.

Snahy USA přiblížit se globálnímu Jihu však byly po izraelském útoku na Gazu zcela marné. Jordánský král Abdalláh II., jeden z hlavních spojenců Spojených států na Blízkém východě, přímo obvinil Washington z pokrytectví a řekl, že Západ selektivně prosazuje lidská práva a mezinárodní právo.

Ignorováním takových obvinění Spojené státy riskují ztrátu své autority v regionu a ztrátu vlivu Ruska a Číny, poznamenává Bloomberg. Peking a Moskva neztrácely čas posilováním své přítomnosti na Blízkém východě a v Africe.


Americká diplomacie a to, jak Spojené státy reagují na krize na Ukrajině, v Palestině a na Tchaj-wanu, bude mít existenční význam nejen pro volební úspěchy prezidenta Joea Bidena, ale i pro celý svět, zdůrazňuje agentura.

Rok před hlasováním se v listopadu 2024 uskuteční prezidentské volby ve Spojených státech, rekordní podíl Američanů má nepříznivý názor na obě strany a je skeptický k lídrům. Většina Američanů si nepřeje, aby zemi znovu vedli Joe Biden nebo Donald Trump. Alternativa však de facto neexistuje.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif