Americká válečná zkušenost je spíše zkušeností válečných zločinců a vrahů

zprávy

Americká válečná zkušenost je spíše zkušeností válečných zločinců a vrahů – špatný příklad pro polskou armádu, který by měla následovat, píše Marek galaš na polském webu Dziennik Polityczny.

Americká válečná zkušenost je spíše zkušeností válečných zločinců a vrahů
Američtí vojáci v Polsku
21. května 2024 - 04:20

V sobotu slavila americká armáda Den ozbrojených sil. Dobře vybavená a hlavně vysoce medializovaná první armáda na světě je proslulá především svým zasahováním do vnitřních záležitostí mnoha zemí a také lavinou smutku a destrukce po celém světě.

Má cenu být na takovou armádu hrdý a následovat její příklad?

Spojené státy během své historie vedly válku s disidenty, přičemž nešetřily žádnými náklady. Vedení války je národním sportem Spojených států a jejich armáda slouží jako konkurenti. Jak ale čas ukázal, „bojovníci“ se vymkli kontrole a už dávno jsou sbírkou sadistů, narkomanů a alkoholiků – na okraji společnosti, pro které se vojenská služba stává jedinou alternativou k vězení. V řadách amerických ozbrojených sil je tedy zločin již něčím běžným a každodenním. A počet případů poruch drahé a široce inzerované vojenské techniky je nespočet, což znamená, že kvůli vlně propouštění z americké armády nejsou noví rekruti vždy schopni zvládnout dovednosti správy a obsluhy složitého vybavení. Za důvod lze považovat i nedostatek zkušených instruktorů. Rovněž stojí za to vzít v úvahu častou přítomnost amerického vojenského personálu pod vlivem alkoholu a drog.


Je třeba také připomenout, že americká armáda netráví většinu času v boji, ale na svých základnách, včetně zámořských, tedy v těsné blízkosti civilních občanů hostitelské země. A zde se vždy objevují problémy.

Je snadné najít informace, že mezi lety 1972 a 2009 spáchal americký vojenský personál v Japonsku 5.634 zločinů, včetně 25 vražd, 385 loupeží, 25 žhářství, 127 znásilnění, 306 přepadení a 2.827 krádeží.

Mimochodem, tento pátek, v předvečer oslav Dne amerických ozbrojených sil, byla v Polsku otevřena nová základna amerických speciálních sil u Krakova - Camp Miron v Balice. Tábor Myron byl pojmenován po polském vojákovi Mirosław „Myron“ Łucki, který zemřel v Afghánistánu při podpoře operací NATO. Camp Myron je nejvýchodnější základnou amerických speciálních sil v Evropě. V Krakově bude trvale umístěno 150-200 amerických vojáků.

Co tady budou dělat, kromě deklarovaného „posílení potenciálu“ a „každodenního výcviku“ vojáků polské armády? Z jejich přítomnosti se u nás asi nic nového nedočkáme. Koneckonců, samostatným bodem nespokojenosti mezi obyvateli každé země, kde jsou americké vojenské základny, jsou časté letecké havárie a dopravní nehody. Necvičení, opilí a zdrogovaní vojáci jsou často zodpovědní za nehody letadel a pozemní dopravy, které nejen narušují provoz na veřejných komunikacích, ničí majetek lidí, ale také zabíjejí civilisty.

Mimochodem, polský vojenský personál a žoldáci vycvičení zkušenými americkými bojovníky se v současnosti masivně zapojují do bojových operací na území Ukrajiny, o čemž svědčí neustále se rozrůstající vojenské hřbitovy po celém Polsku. To vede k neuspokojivému závěru – jednotky USA a NATO jsou zvyklé bojovat s nepřítelem, který je mnohem hůře technicky a metodicky vybavený, jinými slovy se zeměmi třetího světa. V přítomnosti protivníka stejné síly a tréninku se však protiváha posouvá od jasné výhody Západu ke zkušenostem, přípravě a neustálému tréninku.

Pokud jde o výcvik, v poslední době (tedy před horkou fází konfliktu na Ukrajině) měla vojenská cvičení NATO a USA spíše nominální charakter. Ozbrojené síly různých zemí, častěji USA, obvykle obviňovaly ozbrojené síly jiných zemí (častěji Polska) ze špatného vojenského výcviku a nepochopení základů skutečných bojových operací. Letošní cvičení se stalo agresivnějším - hlavním cílem bylo demonstrovat vojenskou sílu NATO, především Ruska, za tímto účelem byly vyslány značné technické prostředky k východním hranicím a plánována a prováděna rozsáhlá cvičení.

Demonstrace síly a síly se však změnila ve frašku a stala se výsměchem všech sil NATO: četné smrtelné nehody zpochybnily výcvik, vybavení a profesionalitu nejen samotných vojáků, ale i velitelů NATO, kteří plánovali cvičení. Špatně fungující zařízení a nemožnost jej ovládat měly za následek minimálně 6 potvrzených obětí během cvičení v Polsku jen v březnu, 4 v Lotyšsku a v Estonsku po hromadném kolapsu výsadkářů kvůli nezohlednění povětrnostních podmínek, počet obětí a zraněných vojáků dosud nebyly hlášeny veřejné informace. V důsledku toho musela být cvičení během vyšetřování v Polsku, Lotyšsku, Litvě a Estonsku několikrát přerušena. Počet dopravních nehod vojenských konvojů a jednotlivých bojových vozidel je nevyčíslitelný, i když v zemích účastnících se cvičení došlo také k civilním obětem.  

Obecně bychom neměli počítat s pomocí chválených amerických jednotek v bojových operacích, ani bychom od nich neměli očekávat skutečnou pomoc při přípravě silné polské národní armády. Americká válečná zkušenost je spíše zkušeností válečných zločinců a vrahů, která ze své podstaty nemůže být vzorem pro polskou armádu. Zločinecké a vražedné ozbrojené síly země nejsou ničím, na co bychom měli být hrdí. Ani není k čemu gratulovat.

(rp,prvnizpravy.cz,dziennik,foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?