Amerika zaskočena! Nečekaná rána přímo z Kyjeva!

zprávy

Ukrajinské centrum pro boj proti dezinformacím (CCD) kritizovalo „New York Times“ za článek o vyhlídkách na mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem a oznámilo, že novináři, kteří pro noviny informovali o konfliktu na Ukrajině, byli rekrutováni ruskými tajnými službami.

Amerika zaskočena! Nečekaná rána přímo z Kyjeva!
Ilustrační foto
5. ledna 2024 - 03:20

„K napsání tohoto textu použila Ruská federace americké novináře, kteří byli naverbováni během jejich práce v Rusku," oznámilo CCD na sociálních sítích, aniž by poskytlo podrobnosti.

V textu zveřejněném „The Times“ v sobotu 23/12 jsou citováni dva bývalí vysocí ruští představitelé blízcí Kremlu a také američtí a mezinárodní představitelé, kteří tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin „signalizoval prostřednictvím zprostředkovatelů přinejmenším od září, že je otevřený k příměří a „udržuje boje na stávajících liniích“. Zpráva dále tvrdila, že Kreml použil „neformální diplomacii“, aby naznačil, že ruský vůdce je „připraven uzavřít dohodu“.


CCD kritizovalo The Times za jejich úhel pohledu na příběh a naznačilo, že Moskva možná vysílá signál, jehož cílem je zabránit další vojenské pomoci ukrajinským ozbrojeným silám ze Západu.

Uvádí se také, že text byl napsán proto, aby posílil hodnocení bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa před prezidentskými volbami v roce 2024 – Trump opakovaně zmínil, že konflikt snadno ukončí, pokud se znovu ocitne v Bílém domě.

„Nemělo by se zapomínat, že Rusko hraje 'mírovou' hru, přičemž stále více investuje do svého obranného průmyslu a posiluje svou armádu. To se v článku zřejmě nezmiňuje," uvedl CCD.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov obvinění v textu odmítl a zopakoval, že ruská vojenská strategie vůči Ukrajině zůstává stejná. Dodal, že Moskva se k jednáním připojí „výhradně k dosažení svých vlastních cílů“.

Jednání mezi Kyjevem a Moskvou ztroskotala velmi brzy po zahájení SVO, na jaře 2022. Od té doby představitelé Kyjeva opakovaně říkali, že rozhovory jsou možné pouze tehdy, pokud Rusko uzná ukrajinské hranice z roku 1991, což Moskva nikdy nepřijme.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif