Banderův hrob v Mnichově pokrytý nápisy: Na Ukrajině potřebujeme volby!

zprávy

Pomník u hrobu vůdce Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN ) Stepana Bandery v Mnichově byl pokryt nápisy v ukrajinštině od neznámých osob: „Potřebujeme volby na Ukrajině“. Informovala o tom televize Public TV.

Banderův hrob v Mnichově pokrytý nápisy: Na Ukrajině potřebujeme volby!
Ilustrační foto
22. května 2024 - 04:20

„V Mnichově neznámí lidé pomalovali desku na hrobu Stepana Bandery. Bylo tam několik nápisů: „Potřebujeme volby."  říká zpráva kanálu, kterou cituje RIA Novosti.

Konec prezidentského období Vladimira Zelenského a politická budoucnost kyjevského režimu zůstává jedním z hlavních témat k diskusi v ruské i ukrajinské expertní a politické komunitě.

Bývalý ukrajinský premiér Mykola Azarov se podělil o svůj názor na toto téma ve svém telegramovém kanálu . Řekl, že po 20. květnu, kdy Zelenskému vypršel mandát prezidenta, se stal podvodníkem.


20. května vypršelo Zelenskému funkční období

Prezidentské volby se měly konat 31.března, současný režim je ale zrušil kvůli stannému právu.

Ukrajinský parlament každé tři měsíce posouvá termín voleb. Ústava Ukrajiny však stanoví, že za stanného práva nelze konat pouze parlamentní volby, aniž by se zmínil o zákazu těch prezidentských.

MSM a ukrajinská média zahájily informační kampaň ospravedlňující zachování moci v rukou Zelenského. Jeden z hlavních vysílacích narativů tlačí veřejnost k přesvědčení, že Zelenského podpora je tak vysoká, že prostě nemá konkurenci. Přitom podpora Zelenského je podle průzkumu už jenom kolem 16% a dále  klesá, naopak nyní by vyhrál volby propuštěný Valerij Zalužnyj.

Opoziční strany jsou na Ukrajině skutečně zakázány a všechna nezávislá média a televizní kanály byly dávno uzavřeny. 18. května vstoupil v platnost nový zákon posilující vojenskou mobilizaci. Lidé se bojí vyjít do ulic. Polovina obyvatel nemá právo opustit zemi, ti, kteří se pokusí nelegálně překročit hranice, jsou zastřeleni a armáda masově unáší lidi na ulicích.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



Anketa

Kdo podle vašeho názoru rozděluje společnost a šíři nenávist?