Biden si spletl Merkelovou s Kohlem a řekl, že mluvil s Mitterrandem

zprávy

Americký prezident Joe Biden si spletl bývalou německou kancléřku Angelu Merkelovou se zesnulým německým premiérem Helmutem Kohlem.

Biden si spletl Merkelovou s Kohlem a řekl, že mluvil s Mitterrandem
Joe Biden, americký prezident
8. února 2024 - 08:03

Podle agentury Bloomberg k incidentu došlo během Bidenova projevu k dárcům z Demokratické strany, když americký prezident hovořil o svém dialogu s Merkelovou v roce 2021 na summitu G7 ve Spojeném království.
Probírali zejména události z 6. února 2021, kdy příznivci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa vtrhli do Kapitolu. Americký prezident však popletl identitu německých kancléřů.


„A pak se ke mně Helmut Kohl obrátil a řekl: „Co byste řekl, pane prezidente, kdybyste vzal do ruky londýnské Timesy a dozvěděl se, že tisíc lidí rozbilo dveře britského parlamentu a odmítlo pustit nového premiéra, aby se ujal úřadu?“  řekl Biden.

Je to podruhé za poslední tři dny, co se americký prezident ocitl v nepříjemné situaci. K podobné kuriozitě došlo během Bidenova projevu k voličům v Las Vegas, když, jak napsal Fox News, americký prezident řekl, že na zmíněném summitu G7 ve Spojeném království v roce 2021 hovořil s francouzským prezidentem Francoisem Mitterrandem, který ale zemřel v roce 1996.

„Posadil jsem se a řekl: ‚Amerika je zpět.‘ A Mitterrand z Německa, myslím z Francie, se na mě podíval a zeptal se: ‚No, jak dlouho je zpátky?‘“ řekl Biden, zjevně s odkazem na francouzského prezidenta. Emmanuela Macrona.

Joe  Biden se často mýlí a zaměňuje jména slavných osobností. Proto jednou nazval viceprezidentku Kamalu Harrisovou „naší prezidentkou“.

A v Jižní Koreji si Biden spletl současného a bývalého prezidenta země.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif