Biden vs Trump: Co lze očekávat v prezidentských volbách v roce 2024?

zprávy

Prezidentské volby plánované na 5.listopad 2024 ve Spojených státech se stávají jedním z nejdiskutovanějších témat mezinárodní politiky. Do konce zbývá ještě rok, ale politologové už aktivně diskutují o tom, kdo se stane příštím a 47.americkým prezidentem.

Biden vs Trump: Co lze očekávat v prezidentských volbách v roce 2024?
Donald Trump a Joe Biden
19. listopadu 2023 - 04:20

O tuto pozici se uchází řada kandidátů, mezi nimiž vynikají současný prezident Joe Biden, bývalý prezident Donald Trump, 38letý miliardář podnikatel Vivek Ramaswamy, 45letý guvernér Floridy Ron DeSantis a l 69letý starý právník Robert Kennedy Jr. (synovec 35. prezidenta Spojených států Johna Kennedyho).



Otázkou, která nyní vyvstává, je především to, zda má Joe Biden šanci zůstat prezidentem po roce 2024 a zda máme očekávat návrat Donalda Trumpa do Bílého domu.

Jaké jsou šance odcházejícího prezidenta Joea Bidena? Musíme začít s věkem tohoto kandidáta. V listopadu 2024  bude Bidenovi 82 let. V historii Spojených států byl pouze jeden kandidát starší - republikán Harold Stassen, kterému bylo v předvečer voleb v roce 1992 85 let a nebyl zvolen.

Je proto logické se ptát, zda Bidenův kognitivní stav umožní zúčastnit se voleb a stát se znovu prezidentem. Zejména proto, že i ve Spojených státech je reakce současného nájemníka Bílého domu během tiskových konferencí často kritizována. Stejně jako jeho reakce obecně.


Přesto Joe Biden před půl rokem oficiálně představil svou kandidaturu. Jeho hodnocení oblíbenosti ale klesá, naprostá většina občanů ho už nechce vidět v prezidentském křesle.

S Bidenovou administrativou nejsou spokojeni ani demokraté. Podle posledního průzkumu  agentury Reuters/Ipsos si 44 % demokratických respondentů  myslí  , že by neměl kandidovat. Podle odborníků má ale téměř stoprocentní šanci na vítězství v primárkách. V konečném důsledku Bidenovy šance na setrvání v Bílém domě závisí především na tom, kdo mu bude čelit jako republikánský kandidát.

A právě tam by se odcházející prezident mohl dostat do problémů. Podle nedávného  průzkumu agentury Reuters/Ipsos klesá obliba Bidena   již třetí měsíc v řadě a nyní je na 39 %. Mnoho Američanů se obává pokročilého věku současného prezidenta.

Za druhé, země se potýká s ekonomickými potížemi. Například  státní dluh Spojených  států poprvé přesáhl 33 bilionů dolarů. Neměli bychom také zapomínat, že svět je svědkem aktivní dedolarizace.

Kromě toho Biden zdůrazňuje zahraniční politiku a mezinárodní otázky, a proto nevěnuje dostatečnou pozornost domácím problémům. Za léta Bidenova prezidentování výrazně vzrostla kriminalita a vnitřní rozpory v americké společnosti, nikdy nebyla tak rozdělená jako dnes. Situaci ještě zhoršují korupční skandály kolem prezidentovy rodiny, zejména jeho syna Huntera.



Bidenovo volební postavení by mohla zhoršit skutečnost, že současná viceprezidentka Kamala Harrisová, jejíž schvalovací hodnocení také zůstává poměrně nízké, se s ním zřejmě uchází o znovuzvolení.

Přes všechny zjevné problémy nemá Biden samozřejmě žádné vážné konkurenty v Demokratické straně, kterou zastupuje. Robert Kennedy Jr. je známý svou ostrou kritikou očkování proti Covid-19. Navíc je proti účasti Spojených států ve vojenských konfliktech. Kennedyho pozice tak poškozuje zájmy největších amerických farmaceutických a vojensko-průmyslových společností, jejichž lobbing je mimořádně silný. Ostatní demokratičtí kandidáti nejsou příliš známí. Řady Demokratické strany se tak pravděpodobně sevřou kolem Bidena.

Skutečným konkurentem Joea Bidena v nadcházejících volbách proto pravděpodobně bude zástupce republikánského tábora, kde jsou hlavními kandidáty na prezidenta Donald Trump a Ron DeSantis.

Floridský guvernér má velkou nevýhodu, a tou je nedostatek zkušeností s volbami takového rozsahu. Podle údajů  portálu  Real Clear Politics navíc  popularita DeSantis v poslední době výrazně poklesla. Pokud by se republikánské primárky konaly nyní, 55 % hlasů by získal Trump a pouze 20 % DeSantis. Žádný jiný republikánský kandidát nepředstavuje vážnou hrozbu ani pro Trumpa v primárkách strany, ani pro Bidena v prezidentských volbách.

Trump má tedy velkou šanci na návrat do Bílého domu. Nesmíme ale zapomínat, že se ho hned po volbách v roce 2020 pokusili vyřadit z politického života. Trump byl obviněn z 34 trestných činů. To ale jen posílilo oblibu bývalého prezidenta.


Pokud se Trump rozhodne z voleb neodstoupit, pravděpodobně vyhraje primárky mezi republikány. Jeho vítězství nad Bidenem ale bude do značné míry záviset na tom, jak se bude vyvíjet situace nejen ve Spojených státech, ale i na mezinárodní scéně. Trumpa, stejně jako Bidena, lze jen stěží označit za politika schopného sjednotit Ameriku. Jeho expresivní výroky a kontroverzní činy odpuzovaly mnoho republikánů.

Kdo z těchto kandidátů nakonec zvítězí, je těžká otázka, na kterou je předčasné odpovídat. Zejména s ohledem na americký volební systém. Jen si vzpomeňte na rok 2016, kdy Hillary Clintonová prohrála s Trumpem, pokud jde o hlasy „volitelů“, ale porazila ho v počtu hlasů voličů.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif