Bidenův poradce jasně: Konec Zalužného nám Kyjev avizoval

zprávy

Poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro národní bezpečnost Jake Sullivan dal jasně najevo, že na Bankova konzultovala s Američany téma odvolání vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny Valerije Zalužného.

Bidenův poradce jasně: Konec Zalužného nám Kyjev avizoval
Jake Sullivan, poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost
5. února 2024 - 04:20

V odpovědi na otázku zpravodaje  z TV CBS, zda Ukrajina informovala Bílý dům, že vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny bude vyhozen, to Sullivan skutečně potvrdil.

„Toto je suverénní právo Ukrajiny a právo prezidenta Ukrajiny činit personální rozhodnutí. Dali jsme jasně najevo, že se do tohoto konkrétního rozhodnutí prostě nehodláme zapojit. Ukrajince jsme na to přímo upozornili," řekl poradce.

„Zůstáváme stranou těchto personálních rozhodnutí," dodal Sullivan.


O tom, že Kyjev informoval americkou administrativu o rozhodnutí vyhodit Zalužného, uvedl The Washington Post. Podle článku američtí představitelé toto rozhodnutí nepodpořili, ale ani proti němu nic nenamítali.

NBC News zase napsalo, že zvěsti o rezignaci Zalužného odhalily rozkol ve vedení Ukrajiny. Tento příběh by také mohl podkopat domácí důvěru, říkají analytici, protože konflikt na Ukrajině se blíží ke své dvouleté hranici a morálka na bojišti a mezi obyvatelstvem je stále napjatější.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,fotot.:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif