Bílá pastelka opět v ulicích. Sbírku podpoří Richard Krajčo

zprávy

24.ročník sbírky pro nevidomé a slabozraké s názvem Bílá pastelka je tu. Sbírka proběhne ve dnech 9. - 11. října po celé České republice a letos ji podpořil jeden z nejpopulárnějších českých zpěváků Richard Krajčo ze skupiny Kryštof.

Bílá pastelka opět v ulicích. Sbírku podpoří Richard Krajčo
Richard Krajčo podpoří Bílou pastelku
8. října 2023 - 20:08

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých (SONS) je spolkem sdružujícím tisíce osob s těžkým zrakovým hendikepem a zároveň organizací, která poskytuje širokou škálu nezbytných služeb pro tuto cílovou skupinu. Valná většina zaměstnanců jsou osoby s vážným zrakovým hendikepem. SONS existuje již od roku 1996 a od té doby má více než 70 odboček napříč celou Českou republikou.

Kromě toho, že SONS nabízí sociálně aktivizační služby pro těžce zrakově postižené osoby (organizace aktivit, svépomocných skupin, aktivizačních klubů, pozn. redakce), technické poradenství při výběru pomůcek, odborné sociálně právní a pracovně právní poradenství, vydává také časopisy v braillově písmu či zvukové podobě anebo se podílí na výcviku vodicích psů. A také pořádá každoročně sbírku na pomoc nevidomým a slabozrakým.   


Pro Bílou pastelku zpívá letos Richard Krajčo 

Sbírkové dny 24. ročníku Bílé pastelky jsou tu. Stejně jako v předchozích letech potkáte v ulicích Vašeho města dobrovolníky s kasičkami, tentokrát ve dnech 9. – 11. října. Pokud byste chtěli pomoci i Vy, můžete přispět ZDE.

Ani letos nebude chybět závěrečný koncert, a to již tradičně v poslední sbírkový den, tedy ve středu 11. října na Václavském náměstí v Praze od 14:30 hod. Celým programem Vás provede zkušený moderátor Petr Salava, zakladatel známého fotbalového klubu Amfora. 

Poslechnete si slova prezidenta SONS Luboše Zajíce, který přiblíží činnost a poslání organizace, ale i důležitost empatie a pomoci lidem se zrakovým postižením. Slovo pak bude mít ředitelka Tyfloservisu, paní Eva Machová, a zástupci jednoho z našich letitých podporovatelů, společnosti Lions Clubs International – D122.


Pro dobrou náladu a pohodovou atmosféru celého odpoledne jsou připravena umělecká a hudební vystoupení. Tentokrát nás přijde podpořit další hvězda české hudební a umělecké scény, muzikant Richard Krajčo. Richard je nejen vynikající hudebník, ale také herec a dabér, držitel ceny Thálie či Alfréda Radoka. S kapelou Kryštof, kterou založil, nasbírali opakovaně i ceny Anděl. Zazpívá v doprovodu svého dlouholetého kolegy, rovněž člena kapely Kryštof, vynikajícího trumpetisty Nikolaose Grigoriadise. Těšit se na ně můžete v druhé polovině odpoledne.

Vystoupí také oblíbený a velmi talentovaný zrakově postižený zpěvák Miroslav Orság, který se hudbě věnuje již od útlého dětství, absolvoval konzervatoř Jana Deyla a zpíval třeba i při návštěvě britského prince Charlese v rámci koncertů pořádaných Kanceláří prezidenta republiky. Kromě zpěvu vystudoval hru na akordeon, a hraje výborně i na flétnu nebo klavír. 

Big Braille Band - kapela, která hraje už od doby, co byl na konzervatoři Jana Deyla otevřen v roce 2017 samostatný obor Saxofon. Skupina mladých nadšených muzikantů, kteří se scházejí ve volném čase, a to jak studenti, tak absolventi školy, zkrátka lidé, kteří mají tento typ muziky rádi. 

Psali jsme:

Na závěr pak zatančí půvabné tanečnice skupiny Coiscéim Irish Dancing. Taneční skupina se věnuje irským lidovým tancům a sólovému soft shoes i hard shoes. Věděli jste, že počátky irského tance sahají až k druidům a tanec výrazně ovlivnili Keltové již před 2000 lety? Jejich energický tanec tak jistě rozpohybuje i Vás.

A samozřejmě nemohou chybět pomocníci ze Střediska výcviku vodicích psů – tedy naši úžasní pejsci se svými dovednostmi, kteří se pilně učí, aby pak mohli pomáhat svým "páníčkům" a bezpečně je dovedli kam je třeba. Z úst paní ředitelky Lenky Kreidlové si přitom poslechnete zajímavosti i vše co je nového ve Středisku výcviku vodicích psů (SVVP).

V průběhu odpoledne si budou moci nejen děti užít i malování na obličej, vyzkoušet pomůcky, které lidem se zrakovým postižením usnadňují život. Přijďte si poslechnout hezkou muziku a svojí účastí podpořit dobrou věc.  

Za redakci serveru Prvnizpravy.cz Bílé pastelce přejeme, ať se vydaří, a také ať se podaří vybrat mezi dárci více než v předchozích ročnících. 

(m.hynek, bílápastelka.cz, foto: bílápastelka)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif