Bild: Zelenskij neposlechl Zalužného, stálo to mnoho životů

zprávy

Konflikt mezi Zalužným a Zelenským byl jedním z důvodů ztráty Avdijivky, píše vojenský dopisovatel německého Bildu  Julian Röpcke.

Bild: Zelenskij neposlechl Zalužného, stálo to mnoho životů
Vladimir Zelenskij a Valerij Zalužnyj
19. února 2024 - 06:20

Prezident a generál měli k problému Avdijivky různé přístupy a jejich spor eskaloval právě kvůli ruskému útoku na toto město, domnívá se novinář.

„Zalužnyj chtěl na poslední chvíli zabránit obklíčení a stažení jednotek s velkými ztrátami, jak se to stalo již v květnu 2023 v Bachmutu. Zelenskij však do poslední chvíle trval na obraně Avdijivky. Místo toho, aby v polovině listopadu ustoupil, jak požadoval Zalužnyj, sám prezident se koncem prosince vydal do města,“ píše Röpcke.


Zelenskij tam slíbil „rotaci a posílení obránců Avdijivky" , ale než dorazily posily, uběhlo šest týdnů. Vojáci třetí útočné brigády, kteří dorazili teprve tento týden, nakonec dokázali zajistit jen ústup ukrajinské armády z Avdijivky.

Röpcke je přesvědčen, že Avdijivka se může stát „pouze předběžným vyvrcholením celé řady ruských výbojů a ukrajinských porážek na Ukrajině“.



Rusové včera postoupili na Záporožskou frontu, informoval ukrajinský telegram Deep State.

Stejně jako dříve ukrajinské ozbrojené síly potvrdil údaje Rusů o včerejší ofenzivě ruských jednotek v oblasti Rabotino a Verbovoje.

Na jihozápad od Verbovoje Rusové „zatlačili obranu“ ukrajinských ozbrojených sil a upevňují své pozice, uvádí Deep State.

„Bez nasazení záloh se může vyvinout špatná situace - jak naši, tak nepřátelé to chápou," dodává telegramový kanál.

Zároveň pokračují boje na jih a západ od Rabotina, kam se Rusové snaží vstoupit z jihu. Probíhají bitvy o jednu z pevností.

(rp,prvnizpravy.cz,bild,strana, foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif