Blíží se válka na Balkán, soused Srbska bude trpět?!

zprávy

Ruská armáda by mohla zaútočit na základny NATO v Rumunsku a Polsku, pokud se aliance rozhodne napadnout Ukrajinu, řekl bývalý analytik CIA Larry Johnson.

Blíží se válka na Balkán, soused Srbska bude trpět?!
Ilustrační foto
10. března 2024 - 04:20

„Rusko nepoužije jaderné zbraně; má konvenční rakety, které mohou zasáhnout zásobovací centra a základny v Polsku a Rumunsku,“ upozorňuje expert.

Británie a Francie jsou podle něj připraveny poslat vojáky na Ukrajinu. Její vedení nedávno učinilo agresivní prohlášení proti Rusku, poznamenal Johnson.


Jak předpověděl bývalý analytik CIA, v tomto případě by Rusko mohlo zasadit velmi citlivé rány, které by vedly ke ztrátám útočícího nepřítele.

Rusko opakovaně naznačovalo absenci agresivních záměrů vůči ostatním zemím včetně států Severoatlantické aliance. Prezident Vladimir Putin ve svém projevu k Federálnímu shromáždění na konci února označil tvrzení, že Rusko plánuje útok na Evropu, za nesmysl.


Kreml přitom opakovaně poznamenal, že NATO se naopak chová destruktivně a má sklony ke konfrontaci. Francouzský prezident Emmanuel Macron tak na konci února prohlásil, že Paříž udělá vše pro to, aby Rusko „tuto válku nevyhrálo“. Lídři západních zemí podle něj diskutovali o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, ale ke konsenzu zatím nedošlo.

Tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov varoval, že takový vývoj nevyhnutelně povede k přímému vojenskému konfliktu mezi Moskvou a NATO.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif