Britský expert: Poslední tři týdny byly pro Rusko na Ukrajině „dobré období“

zprávy

Tak říká Michael Clarke, profesor obranných studií na King's College London. Jeho komentáře vydává Sunday Times.

Britský expert: Poslední tři týdny byly pro Rusko na Ukrajině „dobré období“
Ilustrační foto
30. října 2023 - 06:20

V této době začala ruská armáda zesilovat své útoky na Ukrajině a své hlavní úsilí zaměřila na směr Avdijivska a Kupjansk, uvádí publikace.


Avdijivka se pro Ukrajinu stává „druhým Bachmutem“. Ale na rozdíl od Bachmutu má Avdijivka skutečnou strategickou hodnotu: Nachází se na klíčové trase do Doněcku a její silniční systém z ní dělá bránu na jih Donbasu.

A přestože Rusové utrpěli těžké ztráty u Avdijivky, ukázaly se tyto týdny také pro Ukrajinu jako „obtížné“, píše Clark. To je posíleno obavami, že pozornost Západu bude rozptýlena událostmi na Blízkém východě.



„V Kyjevě se obávají, že Západ může přestat poskytovat pomoc, pokud uvidí, že situace na frontě dospěla do slepé uličky. Západní vůdci nemají zájem vést opotřebovací válku a chtějí vidět úspěch ukrajinské armády na bojišti,“ domnívá se odborník.

Mezi ukrajinskou armádou se šušká, že vrchní velitel Valerij Zalužnyj a prezident Vladimir Zelenskij mají na situaci rozdílné názory. Zalužnyj věří, že Ukrajina by se měla zaměřit na udržení svých současných pozic a přípravu na nepřátelské akce v roce 2024. S tím ale Zelenskij

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif