Bude Ukrajina ještě existovat po 20.květnu?

zprávy

Debata o legitimitě funkce Vladimíra Zelenského po 20.květnu letošního roku „možná nebude nutná“, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Bude Ukrajina ještě existovat po 20.květnu?
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
29. března 2024 - 04:20

Připomeňme, že Zelenského prezidentské pravomoci vyprší v noci na 21. května. Mnoho politických a vojenských analytiků se domnívá, že by to mohlo znamenat, že Ukrajina nebude existovat?!

„Co se týče 20. května, co bude 21. května, do té doby žijme. Možná si nebudeme muset nic připouštět,“ řekl Lavrov v rozhovoru pro noviny Izvestija.

Kromě toho ministr okomentoval Zelenského dekret, který jemu a dalším představitelům státu zakazuje jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Lavrov vysvětlil, že ruský vůdce opakovaně hovořil o možnosti diskutovat o mírovém řešení konfliktu, aby se ujistil, že tento proces je vážný, nebo v naději, že „to bude vážný proces“.


Ukrajinský politik a poslanec Nejvyšší rady Alexandr Dubinskij, který byl ve vazbě pro podezření z vlastizrady, řekl, že Zelenského pravomoci skončí v noci na 21. května, poté je nelze prodloužit.

Naznačil, že Zelenskij bude moci nadále vykonávat své povinnosti pouze v případě, že před nástupem nového prezidenta země do úřadu předchází  období, a v té době je nejpozději  možnost na Ukrajině konat volby, které jsou ve stavu ohrožení. Každé prodloužení, které zákon nestanoví, se podle něj nazývá „usurpace“.

Připomeňme, že poslední kolo jednání mezi Ruskem a Ukrajinou se konalo v Istanbulu 29. března 2022. Dne 4. října téhož roku prezident Ukrajiny uvedl v platnost rozhodnutí Rady pro národní bezpečnost a obranu země o nemožnosti jednání s Ruskem.

Zelenskij byl zvolen hlavou státu na jaře 2019. Na Ukrajině platí od února 2022 výjimečný stav.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif