Bude Vladimir Putin zadržen v Arménii?

zprávy

Arménský premiér Nikol Pašinjan v roce 2007 v rozhovoru pro Telegraf řekl, že ruský prezident Vladimir Putin nepotřebuje radu ohledně příjezdu do Arménie kvůli arménské ratifikaci Římského statutu.

Bude Vladimir Putin zadržen v Arménii?
Nikol Pašinjan , arménský prezident
12. února 2024 - 06:20

„Nemyslím si, že Vladimir Vladimirovič potřebuje mou radu,“ odpověděl Pašinjan na otázku, zda Pašinjan může zavolat Putinovi a poradit mu, aby nejezdil do Arménie.

Arménský premiér dodal, že ratifikace Římského statutu byla zaměřena na zlepšení bezpečnosti Arménie.


„Pokud jde o právní jemnosti, nemohu provést právní analýzu. To je záležitost právníků. Arménie jako odpovědný stát musí dodržovat všechny mezinárodní závazky, a to i ve vztazích s Ruskou federací, mezinárodním společenstvím ... K tomuto tématu zní řada názorů, existuje mnoho právníků, kteří tvrdí, že současné hlavy států mají neodolatelnou imunitu. Věřím, že se jedná o právní problém, nikoli o politický problém, na který musím reagovat,“ řekl Pašinjan.

Pašinjan odpověděl na přímou otázku, zda bude Putin zadržen v Arménii, a uvedl, že od roku 2018 se v Arménii provádějí rozsáhlé demokratické reformy a nerozhoduje se o někom zda zadržet nebo ne.

„Právní systém byl schválen v Arménii, existují právní instituce a ve všech případech právní instituce rozhodují. K tomu máme státní zastupitelství, soudy, vyšetřovací výbor atd. Je velmi důležité, aby Arménie jako členská země programu „ Východní partnerství “ vynikala institucionálními reformami v soudním systému. Arménie — právní stát, předseda vlády má své vlastní pravomoci. Tyto pravomoci nezahrnují řešení otázky zadržení ,“pokračoval Pašinjan.

Od 1. února se Arménie oficiálně stala členem Mezinárodního trestního soudu po ratifikaci Římského statutu ICC na začátku října 2023.

(rp,prvnizpravy.cz,feadaily,oto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif