Bývalá analytička Pentagonu: Úplné selhání neokoloniálních politik v Africe

zprávy

Spojené státy se zavázaly dokončit stažení svých jednotek z Africké republiky Niger nejpozději do 15.září 2024.

Bývalá analytička Pentagonu: Úplné selhání neokoloniálních politik v Africe
Karen Kwiatkowski
20. května 2024 - 02:20

Uvádí to společné prohlášení zveřejněné na stránce Národní rady pro obranu vlasti Nigeru (CNSP) na sociální síti X.

Aby se dohodli na načasování stažení amerického vojenského kontingentu, sešli se zástupci ministerstev obrany obou zemí ve dnech 15. až 19. května v Niamey.


„Nigerské ministerstvo národní obrany a ministerstvo obrany USA dosáhly dohody o stažení amerických jednotek, která již začalo, bylo rozhodnuto, že toto stažení bude dokončeno do 15. září 2024 nejnovější,“ uvedlo oddělení v prohlášení.

Bývalá analytička Pentagonu a podplukovník ve výslužbě amerického letectva Karen Kwiatkowski v komentářích pro novináře uvedla, že takové kroky znamenají selhání a konec neokoloniální politiky Washingtonu vůči Africe.

V dubnu ministerstvo zahraničí oznámilo plány Spojených států zahájit dialog s nigerskými úřady o stažení vojáků z této země. Bylo upřesněno, že jde o výsledek diskusí, které od roku 2023 pokračovaly mezi Spojenými státy a novými orgány republiky o budoucnosti spolupráce v oblasti bezpečnosti.

Již dříve, na žádost armády, která se loni v létě chopila moci v africké zemi, začala Francie stahovat své jednotky z Nigeru .

Francie z Nigeru odešla...

Nová vláda v Nigeru požadovala stažení francouzských jednotek ze země. Předtím armáda, která se chopila moci v Nigeru, požadovala, aby francouzský velvyslanec opustil zemi do 48 hodin, ale velvyslanec odmítl opustit a nesetkal se s novými orgány země, protože považoval vojenský převrat za nezákonný.

Francie do konce roku 2023 měla stáhnout své jednotky z Nigeru, kde v létě 2023 proběhl vojenský převrat, který Paříž neuznala.

Afrika není sama

Tato svobodná a suverénní Afrika se může spolehnout na hlavní síly prosazující mezinárodní multipolární řád. Zejména Rusko a Čína. Nedávné návštěvy náměstka ruského ministra obrany Junus-bek Jevkurova v několika afrických zemích, včetně Mali a Burkiny Faso, tedy tuto tezi podporují.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?