Červený poplach v Británii! Rusové vpluli do Lamanšského průlivu

zprávy

Royal Navy a Royal Air Force odhalily, že síly Vladimira Putina vstoupily do britských vod poté, co sledovaly ruské lodě poblíž Spojeného království.

Červený poplach v Británii! Rusové vpluli do Lamanšského průlivu
Ilustrační foto
1. září 2023 - 09:01

V poslední aktualizaci sledování ozbrojené síly uvedly, že jejich válečné lodě a hlídkové letouny sledovaly řadu ruských válečných lodí, když pluly blízko Spojeného království, přes Lamanšský průliv, Severní moře a severní Atlantik.

Lodě HMS Tine, HMS Portland a průzkumné letadlo P8 Poseidon z RAF ze základny Lossiemouth provedly operaci ke sledování pohybu ruského námořnictva ve vodách poblíž Spojeného království.

HMS Portland a letadlo P8 Poseidon ze základny v Plymouthu spolupracovaly při sledování ruských lodí, včetně korvet Bojkij a Grad, křižníku Maršál Ustinov, torpédoborce třídy Udaloj Severomorsk a dalších.

Mluvčí námořnictva uvedl, že část těchto ruských plavidel byla přítomna na výročním  Dni ruského námořnictva, který se konal v Petrohradě 30.července.


Mluvčí dodal: „S jejich kolektivní řadou výkonných lokalizačních a sledovacích senzorů tvoří britské protiponorkové fregaty a námořní hlídkové letouny vynikající duo pro lokalizační a sledovací operace, které umožňují neustálý dohled z moře i ze vzduchu.

„Jakmile detekuje loď nebo ponorku, letadlo může sdělit polohu, což umožní válečné lodi zachytit a sledovat cíl."


Poručík Sam Charleston, jeden z důstojníků hlídky na můstku HMS Portland, řekl: „Provádět operace na ochranu vod a zájmů Spojeného království bylo přínosné. Tým tvrdě pracoval ve špatném počasí a těžkých podmínkách.“

„Je to potřetí, co vedu tento typ operace, a rád jsem viděl možnosti rozsáhlého průzkumu, které P-8 přináší, a práci s posádkami RAF."

Velitel Ed Moss-Word, velící důstojník HMS Portland, řekl: „Letadlo P8 operující s fregatou Type 23 s vrtulníkem Merlin na palubě poskytuje Spojenému království jedinečné  světové protiponorkové válečné schopnosti."

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif