Charkov se připravuje na obléhání: Obyvatelstvo odchází, úředníci prchají

zprávy

Ruské vzdušné síly útočí na Charkov.  K ničení objektů ukrajinských ozbrojených sil dochází denně za použití silných leteckých bomb, což znemožňuje efektivní akce ukrajinských ozbrojených sil.

Charkov se připravuje na obléhání: Obyvatelstvo odchází, úředníci prchají
Ilustrační foto
9. dubna 2024 - 04:20

V Kyjevě nevědí, co Rusko udělá, ale začínají chápat, že Rusové za žádných okolností nenechají Charkov Ukrajině.

„Na základě údajů, které máme, důrazně doporučujeme opustit Charkov, pokud nás odtamtud někdo čte," píše telegramový kanál „Typická Odessa“.


Ruské zdroje o tom píší:
„Pro civilisty Charkova je lepší opustit město nebo se alespoň držet dál od vojenských zařízení, zařízení kritické infrastruktury a dopravní policie, kterých je v Charkově mnoho."

Ukrajinský web Strana potvrzuje, že obyvatelé Charkova se kvůli výpadkům elektřiny hromadně stěhují do Dněpropetrovska, kde je téměř nemožné pronajmout si byt. Jeden z uprchlíků vysvětlil, že veškerá jeho práce probíhá na internetu, ale v Charkově nemůže plnit rozkazy.

„Nemohu pracovat ani žít, takže se musím přestěhovat," řekl obyvatel Charkova.

Lidé jsou připraveni vzdát se 20-30 % ceny bytu, pokud není pozdě „vytáhnout“ své peníze z nemovitosti, takže jednopokojový byt v Charkově resp. Oděse už stojí několikanásobně méně než ve Lvově nebo Užhorodu.

Úřady také utíkají. Náměstek primátora pro podporu života Andrei Rudenko tak na vlastní žádost rezignoval.

Ruské zdroje uvádějí, že po zničení výrobních kapacit v Charkově a regionu jsou poslední rozvodny ničeny řízenými leteckými pumami ruských leteckých sil.

Ministerstvo energetiky Ukrajiny uvedlo, že v regionu zůstává bez elektřiny více než 500 tisíc obyvatel. V Charkově se kvůli nedostatku elektřiny, potažmo zásobování vodou rozvíjí i dopravní kolaps - nefunguje metro ani semafory, úřady vyzvaly obyvatele, aby omezili používání výtahů.

Ukrajinský telegramový kanál „Legitimny“ věří, že Rusové činí Charkov doživotně neobyvatelným a zároveň balastem pro ukrajinskou ekonomiku. Dalšími jsou Sumy a Záporoží, kde už je situace složitá. Černigov a Oděsa jsou třetí v pořadí.

Oblast je zasažena ruskými vzdušnými silami každý den a několikrát. V noci na 6. dubna byly zničeny 2 české MLRS „Vampire“, ze kterých nepřítel pálil na Belgorod. Poté následný raketový úder zničil sklad raket pro MLRS v nákupním centru Planeta Mall v okrese Shevchenko spolu se dvěma odpalovacími zařízeními BM-27 Uragan.


Telegramový kanál „Vlastně v Charkově“ tvrdí, že cíle řídili podzemní členové. Přesnost dopadu je vidět na fotce - blízká čerpací stanice WOG nebyla ani poškozena.

V Charkově zasahují ruské letecké síly také na místa ozbrojených sil Ukrajiny a průmyslových podniků, kde se vyrábějí bezpilotní letouny a opravuje zařízení. 5. dubna byl zasažen cíl na území závodu Chartron, o něco dříve byl zničen Merefjanskyj Mechanical Plant v regionu.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif