Chmelár: Tyto volby ještě mohou být svobodné, ale určitě ne férové

zprávy

Promiňte, ale takový brutální nátlak na voliče s využitím těch nejprimitivnějších forem zastrašování, lží a manipulací zde od roku 1989 ještě nebyl. Ne, nemám na mysli politický folklór, tím se spíše pobavím, píše na facebooku Eduard Chmelár.

Chmelár: Tyto volby ještě mohou být svobodné, ale určitě ne férové
Eduard Chmelár, slovenský analytik
30. září 2023 - 06:20

 Například jako na nejnovějším videu Sávu Popoviče, který nejprve všem vynadal do tupců, aby vzápětí řekl něco, co vypadalo spíše jako monolog z nemocničního pokoje ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem, než předvolební analýza: „Nějací šílenci si usmyslili, že sem pozvou Rusy a že zde bude znovu Rusko. Neboť si už nepamatujete, když tu bylo Rusko. Ale já jsem tu žil a toto teď musím dělat, aby sem nepřišli Rusové.“ Jenže po takové promluvě obyčejně přišla sestra a pacientovi pomohla. Sávovi se však nedostává žádné první pomoci, a tak ve svých strašidelných vidinách pokračuje: „V tom nejtemnějším lese se zjevilo světýlko... A tím světýlkem je Dorota Nvotová... Neboť když jí bylo pět let, řekla, že bude herečkou a zpěvačkou a dodržela tento slib... Dorota má v sobě něco, co vy ostatní nemáte. Má charakter a čestnost státníka. Ale vy tomu vůbec nerozumíte, takže to je zbytečné...“ Na závěr popřál herec všem Slovákům duševní zdraví... I my tobě, Sáva, i my tobě... I když se neumím rozhodnout, zda tohle byly známky jeho poškození nebo tvé nejlepší vystoupení komika v kariéře...

A teď zpět k problému a vážně. Když mluvím o vytváření nespravedlivých podmínek při těchto parlamentních volbách, nemám na mysli takové projevy, neboť každé individuum má právo na vlastní způsob zesměšnění se. Mluvím o nepřiměřeném zasahování zahraničních mocenských kruhů a na ně napojených politických nevládek a médií do volebního procesu.

Jistě víte, že financování politických stran ze zahraničí je zakázáno. A jak to dokázali obejít? Vymysleli si prý „nestranickou“ kampaň za zvýšení účasti ve volbách, do které tečou miliony eur z různých nadací napojených na ty nejvlivnější mocenské kruhy ve světě, včetně Kongresu USA či nadnárodních zbrojařských koncernů. Staré známé firmy jako Nadace otevřené společnosti, Memo 98, Nadace Pontis, Globsec a jiné zorganizovaly mohutné intenzivní nátlakové kampaně a v době volebního moratoria dokonce koncerty pro mladé lidi ve všech krajských městech. Tváří se strašně nezávisle, ale s aktivisty jako Veronika Cifrová, Michal Handzuš či Iveta Radičová musí být každému průměrně inteligentnímu člověku jasné, o co jde.



A pokud by mu to jasné nebylo, tak ti samí herci, kteří figurovali v této kampani, nahráli ještě jedno stranické video přímo na podporu Progresivního Slovenska. A to nejen „slovenská Jiřina Švorcová“ Richard Stanke, který sice není tak oblíbený jako Žena za pultem, ale za svůj životní úkol Muže za (kec)pultem dostal i metál od Andreje Kisku. Ale i umělci, o kterých bych v životě neřekl, že se k něčemu takovému sníží... Stačí? Nestačí. Jde opravdu o všechno, a tak Globsec zaplatil mimořádné vlaky, které dnes dovezou mladé Slováky ze zahraničí domů k volbám. Ale jen do Bratislavy a pouze jednosměrně. Nemluvě o takových přešlapech, že většina novin se změnila na reklamní letáky Progresivního Slovenska, ve kterých se už nikdo ani nepozastavuje nad tím, když šéfredaktor Deníku N přímo napíše, že je třeba porazit Fica a PS musí zvítězit. Každému příčetnému člověku přece musí být jasné, že toto už není žurnalistika.


Proto je trapné, když Michal Šimečka v dnešním videu fňuká, že Andrej Babiš (který varoval před Progresivním Slovenskem a nepřímo podpořil Fica a Pellegriniho) zasahuje do naší volební kampaně. Jistě, jen mu musím připomenout, že s tím začal on sám, když si dojednal schůzku u Emmanuele Macrona a ani si ho nezahrnul do nákladů na volební kampaň. O brutálním poškození československých vztahů ze strany českého prezidenta Pavla, které už stihly rázně odsoudit bývalí šéfové diplomacie Lubomír Zaorálek i Cyril Svoboda, ani nemluvě.

Vám, kteří na toto všechno bezmocně přihlížíte a ještě vám zůstali alespoň zbytky zdravého rozumu, mohu jen poradit, abyste nepodléhali takovým zpravodajským hrám a brali vše s rezervou. Když už i pověřený ministr obrany Martin Sklenár, kterého rozhodně nelze podezřívat ze sympatií k opozici, vyvrátil bludy o hrozbě změny zahraničněpolitické orientace Slovenska v případě vítězství Smeru, mohli by takové dezinformace přestat šířit i najatí aktivisté a politici. Řekl to velmi jasně: „Nejsme na křižovatce mezi východem a západem.“ O to v těchto volbách vůbec nejde. Takže navzdory těmto neférovým podmínkám volte svobodně a s rozumem. A pokud vám chybí motivace, tak si uvědomte alespoň jednu věc: ONI volit půjdou...

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif