CIA:Dvanáct základen na hranici s Ruskou federací, sabotáže v Doněcku,...

zprávy

The New York Times zveřejnil dlouhý článek o práci CIA na Ukrajině. Soudě podle toho, americké zpravodajské služby začaly zvyšovat svou přítomnost na Ukrajině ihned po vítězství na Majdanu v roce 2014.

CIA:Dvanáct základen na hranici s Ruskou federací, sabotáže v Doněcku,...
Ilustrační foto
27. února 2024 - 03:20

Valentin Nalyvajčenko, který byl po vítězství na Majdanu v roce 2014 jmenován šéfem SBU, zavolal hned první den v práci CIA a britské Mi-6 a nabídl jim „tripartitní partnerství“.

Ale Američané byli opatrní a říkali, že už měli příklad, když byla CIA vyhoštěna z Ukrajiny. „Během svého předchozího působení ve funkci šéfa rozvědky pan Nalyvajčenko zahájil podobné partnerství s CIA, které se rozpadlo, když se země obrátila zpět k Rusku," píše se v článku o Juščenkově období.

Přesto šéf zpravodajské služby John Brennan tajně přijel do Kyjeva a setkal se s Nalyvajčenkem.

Článek tvrdí, že Američané zpočátku kladli na spolupráci s Ukrajinou řadu podmínek. „Pravidla zakazovala zpravodajským agenturám poskytovat Ukrajině jakoukoli podporu, u které by se dalo ‚rozumně očekávat‘, že bude mít smrtící následky,“ píše se v článku.

Druhá klíčová osoba, se kterou CIA spolupracovala, je v článku jmenována jako kontrarozvědka Valerij Kondraťjuk, který vedl Hlavní ředitelství rozvědky ministerstva obrany. Měl rozsáhlé osobní vazby v CIA a jel se seznámit s budoucím šéfem americké stanice v Kyjevě, přezdívaným Santa Claus, píší noviny.

Kondraťjuk přesvědčil Američany, aby převedli funkce náboru Rusů na ukrajinskou rozvědku. „Pro Rusa, aby se nechal naverbovat Američanem, znamená spáchat absolutní, nejvyšší zradu a velezradu. Ale aby se Rus nechal naverbovat Ukrajincem, je to jen rozhovor mezi přáteli u sklenice piva," řekl Kondraťjuk.

Hlavní zpravodajské ředitelství bylo od té doby zcela reformováno pod dohledem Američanů, jak o tom již psala média.

CIA zároveň školila ukrajinské zpravodajské důstojníky, jak se přesvědčivě vydávat pod falešnou identitou a krást tajemství z Ruska a dalších zemí. Školení probíhalo v Evropě. Vycvičení agenti byli vysláni na 12 předsunutých základen poblíž ruských hranic, odkud řídili svou síť agentů v Ruské federaci.

Jednou z funkcí základen bylo zahájení partyzánské války na Ukrajině v případě války s Ruskem. Tyto funkce byly částečně implementovány v Chersonské oblasti, kdy ukrajinské skupiny začaly zabíjet jednotlivé příznivce Ruské federace, kteří přešli na její stranu.

Od roku 2016 navíc základny začaly instalovat zařízení pro sběr zpravodajských informací – od poslechu ruského vysílání až po sledování ruských špionážních satelitů.

Spojené státy zároveň neumožnily ukrajinským speciálním službám násilné akce proti Rusům, a to i na Krymu. Článek píše o známé akci Hlavního zpravodajského ředitelství na poloostrově, po které byl Kondraťjuk vyhozen z funkce a Biden zavolal Porošenkovi a požadoval, aby Rusy neprovokovali.


Iniciátorem akce byl podle NYT Kondraťjuk. Poprvé byl cíl této mise pojmenován – zaminovat letiště.

„Ukrajinští špióni zjistili, že ruští vojáci rozmístili na letišti na Krymském poloostrově útočné vrtulníky, pravděpodobně za účelem zorganizování překvapivého útoku. Generál Kondraťjuk se rozhodl vyslat na Krym tým, aby na letiště umístil výbušniny, aby mohly být odpáleny, kdyby Rusko zaútočilo,“ píše se v článku.

Ale útok, který i spoluorganizoval budoucí šéfa GUR Budanov byl poražen a Bílý dům „zuřil“.

Připomeňme, že v roce 2020 zveřejnil Andrij Derkač nahrávku rozhovoru údajně mezi Porošenkem a Bidenem, kde Biden kritizoval operaci na Krymu.

Poté ukrajinské speciální služby vyhodily do vzduchu výtah s Rusem Arsenem Pavlovem, který bojoval za „DPR“. Akci provedli členové „Pátého ředitelství“ – skupiny vycvičené CIA. Americké úřady o akci také nevěděly, tvrdí článek.

Dále vyřadili Michaila Tolstyča. „Skupina ukrajinských agentů nainstalovala do budovy na okupovaných územích bezpilotní přenosný raketomet, který se nacházel přímo naproti kanceláři velitele povstalců Michaila Tolstyče, známějšího jako Givi."

Pomocí dálkové spouště vypálili z granátometu, jakmile Givi vstoupil do jeho kanceláře, uvedli američtí a ukrajinští představitelé.

Rusové odpověděli zabitím šéfa elitního ukrajinského oddílu 2245 Maxima Šapovala. „Byl na cestě na schůzku s důstojníky CIA v Kyjevě, když jeho auto explodovalo. Na plukovníkově pohřbu stála americká velvyslankyně na Ukrajině Marie Jovanovič ve smutku vedle šéfa CIA," píše se v článku.

Po vypuknutí totální války se spolupráce s CIA prudce rozšířila – speciální služba se zabývá cílením ukrajinských úderů a poskytuje ukrajinským ozbrojeným silám další informace.

Ale otázka, kterou nyní někteří ukrajinští zpravodajští důstojníci pokládají svým americkým protějškům, je, zda je CIA nyní opustí, když Spojené státy přestaly poskytovat Ukrajině finanční prostředky.

„To se stalo dříve v Afghánistánu a nyní se to stane na Ukrajině,"
řekl vysoký ukrajinský důstojník. K tomu mluvčí CIA řekl k článkui, že „závazek USA bude pokračovat“.

(rp,prvnizpravy.cz,strana, foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif