Co víme o rukojmích držených Hamásem v Gaze

zprávy

Odpověď Izraele a USA na dosud nevídaný útok Hamásu během minulého víkendu, který si vyžádal více než 1 200 izraelských obětí, je výrazně komplikována únosy až 150 rukojmí tímto militantním uskupením. 

Co víme o rukojmích držených Hamásem v Gaze
únosci Hamasu
13. října 2023 - 10:52

Únosy rukojmí jsou dlouhodobou součástí izraelsko-palestinského konfliktu, ale nikdy dříve nebyly viděny v takovém počtu jako v sobotu, kdy militantní členové skupiny – kterou USA označují za teroristickou – překročili hranici a zaútočili na izraelská města a vojenské stanoviště. 

Zde je to, co víme o situaci s rukojmími:

Kolik rukojmích bylo uneseno?

Není přesně známo, kolik lidí bylo v sobotu Hamásem uneseno, ale odhaduje se, že jde o 100-150 osob, jak uvedl v pondělí izraelský velvyslanec u Organizace spojených národů, Gilad Erdan, v rozhovoru pro CNN

Označil to za "dosud nevídaný počet". Předchozí operace s únosy rukojmí ze strany Hamásu obvykle cílily na několik Izraelců najednou, většinou členy armády. V roce 2006 bylo vyjednáno propuštění izraelského vojáka Gilada Šalita výměnou za více než 1 000 Palestinců držených v izraelském vězení, uvádí americký deník The Hill

Kolik rukojmích je Američanů?

Přesný počet amerických rukojmích v Gaze také není jasný, i když Bílý dům ve středu uvedl, že je to „velmi malé“ číslo.

Mluvčí Rady pro národní bezpečnost John Kirby uvedl, že v Izraeli se ve středu postrádalo 17 Američanů, i když není jasné, kolik z nich se považuje za unesené rukojmí. Administrativa později uvedla, že v konfliktu zemřelo 22 Američanů.


„Z těch 17, o kterých víme, že chybí, nyní – a opět, toto se může měnit – nyní si myslíme, že počet, o kterém víme, nebo věříme, že jsou drženi jako rukojmí, je velmi malý, velmi malý, jako méně než několik. Ale to se může časem změnit,“ řekl Kirby.

„Opravdu nemáme mnoho informací o tom, kde se lidé nacházejí, v jakém stavu mohou být, nebo zda jsou přemísťováni,“ dodal. „Opravdu bych si přál, abych mohl poskytnout více, protože mnoho rodin je opravdu, opravdu znepokojeno.“

Co řekly USA a Izrael?

Únos rukojmích rozhořčil izraelskou veřejnost i vládu, která se zavázala zcela eliminovat Hamás.
Izraelský ministr energetiky Israel Katz řekl ve čtvrtek, že země nezruší svou kontroverzní blokádu Gazy, dokud nebudou rukojmí propuštěni.

„Humanitární pomoc pro Gazu? Žádný elektrický vypínač nebude zapnut, žádný vodní hydrant nebude otevřen a žádný nákladní vůz s palivem nepřijede, dokud izraelští unesení nebudou vráceni domů,“ řekl Katz na X, dříve Twitter. „Humanitární za humanitární. A nikdo nám nebude kázat morálku.“

Tato blokáda vzbudila kritiku mezinárodní komunity, protože stovky tisíc lidí v Gaze čelí klesajícím zásobám vody, nedostatku energie a rychle mizejícím lékařským zásobám.

USA a další západní spojenci, kteří plně podporovali Izrael v konfliktu, také vyzvali Hamás k propuštění rukojmích, stejně tak humanitární organizace a Organizace spojených národů.

Jsou rukojmí v ohrožení?

Mluvčí Hamásu, Abu Obaida, v pondělí vyhrožoval, že skupina může rukojmí zabít, pokud Izrael bude pokračovat v leteckých útocích na Gazu „bez předchozího varování“.

„Od této chvíle oznamujeme, že jakékoli zaměření na civilní domovy bez předchozího varování bude bohužel znamenat popravu jednoho z civilních rukojmí nepřítele, které máme v držení, a budeme nuceni toto vysílat,“ řekl Obaida ve prohlášení vysílaném na arabských zpravodajských kanálech.

Psali jsme:

Izraelská armáda prý nadále varuje civilisty v Gaze před leteckými údery, a od vyhrožování Obaidy nebyly hlášeny žádné popravy rukojmí.

Rukojmí byli mezi hlavními obavami izraelských vojenských a vládních činitelů při zvažování pozemní invaze do Gazy tento týden. Přesné místo rukojmí není známo a může se měnit, což znamená, že pozemní invaze by mohla rukojmí vystavit nebezpečí.

Jaké jsou možnosti pro osvobození rukojmí?

Hamás uvedl, že požaduje propuštění Palestinců vězněných v Izraeli výměnou za unesené. Izrael má ve vazbě asi 5 200 Palestinců, včetně 170 dětí, uvedla Al Jazeera.

Veřejných náznaků pokroku v jednáních o rukojmích od Hamásu či izraelské vlády bylo málo. Turecký úředník ve čtvrtek řekl, že turečtí diplomaté vedou pokusy o vyjednávání o propuštění rukojmí, informovala tisková agentura Associated Press.

Poradce administrativy Bidena ve čtvrtek řekl, že Bílý dům „neuvažuje“ o nasazení amerických vojenských sil na místě v oblasti k osvobození amerických rukojmí.

„V tuto chvíli neuvažujeme o nasazení amerických vojáků v této misi,“ řekl zástupce poradce pro národní bezpečnost Jon Finer. „To, co jsme udělali, je vyslání odborníků z naší vlády do regionu, aby konzultovali a radili svým izraelským protějškům, aby se ujistili, že najdou nejlepší způsob, jak tyto lidi dostat domů.“

(böhm, The Hill, foto: repro: The Telegraph)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif