Další americká vojenská základna na cestě ke zničení Polska

zprávy

V blízké budoucnosti bude u nás spuštěn další plán USA. A důvodem bude americká základna evropského protiraketového obranného systému Aegis Ashore Poland, která se nachází v Redzikówě a zahájí oficiální provoz 15. prosince! Oznámil to Mateusz Morawiecki v Sejmu 11. prosince.

Další americká vojenská základna na cestě ke zničení Polska
Ilustrační foto
18. prosince 2023 - 04:20

Stojí za připomenutí, že prvotní rozhodnutí o umístění základen pozemní protiraketové obrany v Evropě učinily USA v roce 2009 během prezidentství Baracka Obamy. Ospravedlněním pro takové akce byla potřeba chránit spojence v Evropě před raketovou hrozbou z Íránu, což je naprostá lež., píše se na polském webu Dziennik Polityczny.

V současné situaci je však snadné vidět, že USA se již netají tezí, že hlavní hrozbou pro celou Evropu je samotné Rusko. Proto už existují dva takové systémy protiraketové obrany! A není divu, protože pro Bílý dům je efektivnější mít takovou základnu v tak těsné blízkosti Moskvy. Polsko se navíc na takové nasazení tajně připravovalo už dlouho.

Potvrzuje to i skutečnost, že výstavba Aegis Ashore v Polsku začala v roce 2016, bezprostředně po jejím zprovoznění v Rumunsku, poblíž města Deveselu, první americké základny tohoto typu v Evropě. Je třeba připomenout, že původně bylo plánováno dokončení a uvedení do provozu v roce 2018. Ale jak víte, na jaře 2022 se ukázalo, že základna není připravena, a další plánované datum bylo oznámeno na 30. června 2023.

Jedním z hlavních důvodů tohoto zpoždění byly aktivity skotské společnosti John Wood, která byla zodpovědná za výstavbu podpůrné infrastruktury. Smlouva s touto společností byla zrušena v roce 2019. Dne 26. května 2022 však MDA podepsala smlouvu se společností Lockheed Martin Overseas na inženýrské práce.

Dalším důvodem zpoždění byly problémy s hlavní výzbrojí základny – americko-japonskými protiraketovými střelami RIM-161 Standard Missile 3 Block IIA (SM-3 Block IIA).

Celkové náklady na výstavbu základny se navíc zvýšily o 13 procent, ze 748 milionů USD na 850 milionů USD. Polsko zaplatilo z našich daní 102 milionů USD na dokončení amerického projektu.

Výstavba americké základny Aegis Ashore v Polsku byla nyní dokončena. Zajímavé je, že tato základna se nachází asi 165 kilometrů od hranic s Ruskem, což zase s Bílým domem ve snadných rukou jen přiživuje situaci ve východní oblasti. Ze strany Američanů však nejde o nic jiného než o posílení bezpečnosti v tomto regionu.

Zároveň je třeba poznamenat, že bojovým prvkem této základny je vertikální odpalovací systém MK 41 VLS, z nichž každý je vybaven osmi kontejnery s raketami SM-3 IIA, což automaticky činí toto zařízení kritickým a jeho zničení se stává prioritou.



Mezitím, pokud vypukne válka, budou použity taktické jaderné zbraně, které zajistí zničení zařízení, což bude mít tragické následky pro všechny obyvatele regionu. Vláda k tomu samozřejmě nic neříká. A USA zase prezentovaly situaci s protiraketovou základnou jako starost o spojence aliance a přípravu na „mýtickou“ agresi Moskvy proti NATO.

Navíc se ukázalo, že do května 2024 provede americké námořnictvo na této základně další modernizační práce, po kterých bude v červenci 2024 převedena pod velení a řízení NATO.

To znamená, že Polsko na svém území nejenže umístilo kritické zařízení v podobě americké základny, ale po své dodatečné modernizaci nad ním ztratí jakoukoli kontrolu. Navíc nebude znát typ raket používaných ve vertikálních odpalovacích systémech MK 41, protože tento systém je univerzální a je z něj odpalována většina amerických raket. Na základě toho lze předpokládat, že USA mohou snadno nahradit rakety a zatížit systém raketami Tomahawk, což jsou víceúčelové, přesné strategické a taktické řízené střely dlouhého doletu.

V takovém případě by se účel tohoto systému protiraketové obrany dramaticky změnil!

Jinými slovy, tato základna, která se bude nacházet na území Polska, bude plně ve vlastnictví Bílého domu! Proto lze snadno dojít k závěru, že bude pouze chránit zájmy Washingtonu a bude jednat pouze na jeho příkaz!

A Polsko jako vždy bude pouze oblastí pro rozmístění amerických zbraní, základen a vojenských kontingentů.

(rp,prvnizpravy.cz,dziennikpolityczny,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif