Deep State: Rusové obsadili částečně Kliščijivku u Bachmutu

zprávy

Ruské ministerstvo obrany oznamuje dobytí Kliščijivku u Bachmutu, kterou loni osvobodily ukrajinské ozbrojené síly během protiofenzívy, píše ukrajinský web Strana.

Deep State: Rusové obsadili částečně Kliščijivku u Bachmutu
Ilustrační foto
23. května 2024 - 04:20

Mapa ukrajinského zdroje Deep State potvrzuje ruskou kontrolu nad částí vesnice na severu.

Ve stejné době ukrajinský voják s volacím znakem „Alex“ uvedl, že ruské jednotky obsadily část pozice na severu Kliščijivky. Většina obce je podle něj v šedé zóně, protože se tam není kde uchytit.



Ruské veřejné stránky od včerejšího večera píší, že ruská armáda dobyla klíčovou výšinu 215,7 na severu Kliščijivky a postoupila kilometr hluboko do vesnice. Řada ruských veřejných stránek také píše, že ukrajinské ozbrojené síly obecně začaly s velkým stahováním z předmostí na východním břehu kanálu Severskij Doněc-Donbas. Jiné veřejné stránky Ruské federace to však popírají. Stejně jako obsazování klíčových výšin u vesnice.

Z ukrajinské strany také není žádné potvrzení ohledně ztráty.


Americký institut pro studium války zároveň potvrzuje, že ruské jednotky postoupily v jižní a střední části Kliščijivky (po analýze videí zveřejněných ruskými zdroji).

Oblast Kliščijivky představuje hlavní průnik do ukrajinských pozic jižně od Bachhmutu a Časov Jaru.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil včera večer oznámil, že Rusové provádějí útok v Kliščijivce, který byl odražen. Tento směr nebyl v dnešní zprávě vůbec zmíněn.

Deep State navíc hlásil postup Rusů na východním okraji Časov Jar.

Ruské veřejné stránky zároveň píší o obtížích při útoku na kanál Seversky Doněc- Donbas v Časov Jaru, kterým prochází obranná linie ukrajinských ozbrojených sil. Říká se, že ukrajinské jednotky mají v tomto směru hodně granátů.  

V souvislosti s problematikou kanálu stojí za zvážení tvrdohlavé bitvy o Kliščijivku.

Pokud ukrajinské ozbrojené síly skutečně ztratily pozice na výšinách kolem vesnice (ve vesnici samotné již není možné se uchytit, jak říká armáda), pak se obrana ukrajinského předmostí východně od průplavu stává problematickou. Hrozba stažení ukrajinských jednotek na západ od průplavu se tak stává pravděpodobnější.



Pokud Ruská federace překročí kanál jižně od Čašova Jaru, pak má různé možnosti ofenzivy - jak směrem na Konstantinovku a Toreck, tak směrem na Časov Jar z jihu, ale na západ od zavlažovacího kanálu.

Proto bitvy o Kliščijivku probíhají tak zuřivě. A opakujeme, stále nejsou přesné informace o tom, zda ruské jednotky dokázaly obsadit klíčové výšiny poblíž vesnice nebo ne.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?