Politici v Kyjevě nebo Washingtonu obětují Charkov v očekávání mírové dohody

zprávy

Deep State: Ruské jednotky postoupily ve Volčansku a okolí města. Americký institut pro studium války píše, že geolokované záběry zveřejněné 18. května ukazují, že ruské jednotky postupovaly severně od řeky Volčyja v centru města.

Politici v Kyjevě nebo Washingtonu obětují Charkov v očekávání mírové dohody
Ilustrační foto
22. května 2024 - 03:20

Ukrajinský vojenský expert Konstantin Mašovec také uvedl, že v centrální části Volčanska probíhají boje. „Nepřítel zjevně přivedl do bitvy v operačním směru Charkov další síly a prostředky,“ píše.

Ukrajinský generální štáb se ve své poslední zprávě o Volčansku nezmiňuje. Mluvčí skupiny Chortica řekl, že situace ve městě a na charkovské frontě jako celku byla stabilizovaná. A ruské ministerstvo obrany uvádí, že ukrajinské ozbrojené síly provedly protiútok v oblasti Volčanska.

Podle gubernátora Charkovské oblasti Olega Sinegubova se ve Volčansku bojuje téměř na každé ulici. Dodal, že frontová linie ve Volčansku vede podél břehů řeky Volcčyja. To znamená, že celá severní část Volčanska je pod kontrolou Ruské federace.

Boje pokračují také na druhém ruském předmostí v Charkovské oblasti – směrem na obec Lipcy. Charkovské veřejné stránky zveřejňují videa se „světlicemi“ ve směru na Lipcy - projektily, které osvětlují území pro přesnější údery.

Včera ukrajinská armáda oznámila, že Rusové by mohli zahájit ofenzívu v Charkovské oblasti ještě v jednom směru.

„Nadcházející období bude velmi obtížné," řekl Jurij Fedorenko, velitel útočného bezpilotního praporu 92. mechanizované brigády. Dodal, že mluvíme o těch úsecích hranic, kde dosud neprováděli šokové a útočné operace.

A dnes ruská vojenská veřejnost napsala, že Ruská federace překročila hranici v jiné oblasti v Charkovské oblasti – 15 kilometrů východně od Volčanska. Uvádí se, že ofenzíva probíhá v oblasti vesnic Volochovka, Čajkovka, Ochrimovka a Malajská Volčyja.  

Ukrajinské zdroje to nepotvrdily.


Poznamenejme, že z Volochovky vede přímá cesta do Bely Kolodjaz, který byl vrchním velitelem Syrským označen za jeden z cílů ruské ofenzívy. Jedna z cest do Volčanska vede také přes Bely Kolodjaz.



Jiní představitelé obranných sil tvrdí, že ofenzíva by mohla začít v sousední Sumské oblasti Charkova. Navíc „každou chvíli“, řekl mluvčí Státní pohraniční služby Demčenko.

„Nepřítel se může každou chvíli, i když nemá dostatečné síly, pokusit o něco podobného, jako se to nyní děje na Charkovském směru, právě proto, aby protáhl frontovou linii, linii aktivních bojových operací a vlastně protáhl obranné síly naší země,“ řekl Demčenko.

Připomeňme, že Budanov dříve oznámil přípravy Ruské federace na ofenzivu u Sumy. A ukrajinská armáda oznámila hromadění nepřátelských sil na hranici poblíž Sumského regionu.

Na Donbasu Rusové v posledních dnech zesílili útoky na východní část Časov Jar. Město, soudě podle videa, je pod intenzivním ostřelováním.

Podle The Economist je mnoho vojáků v Charkově „rozhořčeno“, že Rusko dokázalo postoupit tak daleko a tak rychle. Někteří kritizovali zpoždění západní pomoci. Jiní tuší, že významnější roli sehrála „neschopnost nebo dokonce zrada“.

„Také se objevují konspirační teorie, že politici v Kyjevě nebo Washingtonu rozprodávají Charkov v očekávání ošklivé mírové dohody, představující růžový obraz, nepomáhají uklidnit nervy,“ píše se v publikaci.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:strana)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?