Deficit veřejného účtu Jižní Koreje dosáhl rekordního maxima

zprávy

Centrální banka Jižní Koreje zveřejnila, že deficit veřejného účtu země dosáhl v loňském roce rekordních proporcí. Nová data zdůrazňují ekonomické výzvy, kterým Jižní Korea čelí v důsledku pandemie COVID-19 a globálního nárůstu cen.

Deficit veřejného účtu Jižní Koreje dosáhl rekordního maxima
Ilustrační foto
24. září 2023 - 04:20

Tento týden centrální banka Jižní Koreje zveřejnila, že deficit veřejného účtu země dosáhl v loňském roce rekordních proporcí. Historický schodek je důsledkem zvýšených vládních dávek pro obchodníky zasažené dopady pandemie COVID-19 a rostoucích cen surovin.

V souladu s údaji Bank of Korea (BOK) činil schodek veřejného účtu v roce 2022 celkem 95,8 bilionu wonů, což je ekvivalent 72 miliard amerických dolarů. Tato částka zahrnuje bilance centrální a místní vlády, fondů sociálního zabezpečení a veřejných společností. Od roku 2007, kdy se začaly shromažďovat srovnatelné údaje, nebyl zaznamenán tak vysoký deficit.

Růst veřejných příjmů v roce 2022 činil 11 procent oproti roku 2021. Avšak celkové výdaje země vzrostly o 17,4 procenta. Tento prudký nárůst výdajů je spojen především s růstem cen komodit, což zvyšuje výrobní náklady pro veřejné korporace. Současně centrální vláda posílila svou finanční podporu obchodníkům a malým podnikům postiženým pandemií.


Rozpočet ústřední vlády pro rok 2022 dosáhl výdajů 551,8 bilionu wonů, což je v přepočtu 415 miliard dolarů, zatímco její celkový příjem byl 471,1 bilionu wonů neboli 354 miliard dolarů.

Nefinanční veřejné korporace také hlásily větší výdaje ve srovnání s příjmy. Jejich celkové výdaje dosáhly 286,7 bilionu wonů (215,7 miliard dolarů), když jejich příjem činil pouze 222,8 bilionu wonů, což odpovídá 167,6 miliardám dolarů.

Psali jsme:

Tato nová data zdůrazňují ekonomické výzvy, kterým Jižní Korea čelí v důsledku pandemie COVID-19 a globálního nárůstu cen. Diskuse o tom, jak řešit tento rostoucí deficit, bude nepochybně dominovat politické a ekonomické agendě v nadcházejícím roce.

(jk, South China Morning Post, foto: repro: KBS News)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif