Douglas Macgregror varuje: Turecko má potenciál zničit Izrael

zprávy

Turecko se stává problémem pro Evropu, Izrael, NATO a USA. Erdoganův nový směr dokonce vede ke sblížení Turecka s Íránem a Hamásem a Hizballáhem. Erdogan označil Hamás za osvobozenecké hnutí. A většina Turků jeho směr podporuje.

Douglas Macgregror varuje: Turecko má potenciál zničit Izrael
Douglas Macgregor, plukovník
9. listopadu 2023 - 04:20

Turecko do aliance zapadá ze všech států NATO nejméně. Země na Bosporu byla vtažena do NATO během studené války, protože její geografie nabízela ideální základnu pro raketové základny proti SSSR.

Turecko ale dál uráží. Na jedné straně je tu pokračující konflikt mezi Tureckem a Řeckem, který opakovaně přivádí dva státy NATO do konfliktu.


Pak je třeba připomenout, že pokud jde o politiku Ruska a Blízkého východu, Turecko opakovaně sleduje své vlastní zájmy, které nelze sladit s NATO. Syrská válka také ukázala, že Turecko, zejména za vlády Recepa Tayyiba Erdogana, prosazuje především své vlastní zájmy.

Zvláště zarážející je ideologický odpor Turecka vůči Izraeli, na rozdíl od americko-izraelské aliance.

Zahraničněpolitické vize USA a Turecka jsou stále méně kompatibilní. To se během jednání v Ankaře dozvěděl i ministr zahraničí Antony Blinken. Erdogan ho nepřijal, pouze turecký ministr zahraničí. Neexistovala žádná společná tisková zpráva.

Jinak tomu bylo při přijetí íránského ministra zahraničí, kterého přijal se všemi poctami a také prezident Erdgoan. Navzdory opozici mezi sunnity (většina v Turecku) a šíity (většina v Íránu) se zdá, že sjednocující pouto islámu je silnější než pouto, které spojuje Turecko se Západem. To je jasný signál: Turecko si více váží Íránu než USA.

Plukovník Douglas Macgregror poukazuje na to, že návrat k silné islámské orientaci v politice a odklon od sekularismu Kemala Ataturka vedly ke změně turecké politiky.

Vojenská síla Turecka je obrovská: Alespoň z kvantitativního hlediska má Turecko po USA největší armádu, námořnictvo a letectvo v NATO. Turecko má také více vojenských dronů než většina ostatních zemí světa. V případě nouze by Turecko také mohlo povolat kolem 2 milionů záložníků.

Macgregor poukazuje na to, že Turecko má potenciál zničit Izrael. Alespoň teoreticky a za předpokladu, že nebudou použity jaderné zbraně.


Erdogan dokonce varoval, že v případě potřeby mohou turečtí vojáci bojovat v Gaze. Davy povzbuzující Erdogana ukazují náborový potenciál.

Macgregor ale také varuje před skutečností, že současná izraelská vláda pod vedením Netanjahua a současná vláda USA pod vedením Joea Bidena by mohly situaci eskalovat. Netanjahu má v USA velkou lobby, které se jen málokdo ve Washingtonu odváží odporovat. Joe Biden nemá páteř Eisenhowera nebo Nixona, aby v případě potřeby postavil Izrael na jeho místo, aby zabránil regionální eskalaci do velké války.

Macgregor se obává, že by Izrael mohl svou vojenskou akcí v pásmu Gazy překročit hranice, což by pak vyvolalo mezinárodní obvinění z etnických čistek nebo genocidy. Na to by musely reagovat USA, jako kdysi USA v případě Srbska v jugoslávské válce.



Ale Izrael může jít jen tak daleko, říká Macgregor, protože USA poskytují podporu svou námořní přítomností na Blízkém východě. Pokud USA stáhne své letadlové lodě atd., Izrael bude nucen postupovat opatrněji.

Největším nebezpečím je, že se situace nakonec vyhrotí natolik, že se islámské státy včetně Turecka a Íránu spojí proti Izraeli. Je proto důležité nenechat situaci dále eskalovat.


(rp,prvnizpravy.cz,freiewelt,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif