Dvojí US standardy pro Gazu a Ukrajinu vyvolávají konec západní nadvlády

zprávy

Britské noviny The Guardian zdůraznily dvojí standard uplatňovaný Spojenými státy v konfliktech v Gaze a na Ukrajině, který způsobuje rostoucí nespokojenost ve světě : Vzpouru proti světové nadvládě Západu. 

Dvojí US standardy pro Gazu a Ukrajinu vyvolávají konec západní nadvlády
Ilustrační foto
4. ledna 2024 - 04:20

Článek uvádí, že „Washingtonské očividné národní pokrytectví je drahé, pokud jde o ztrátu důvěry, poškození globální prestiže a snížení sebeúcty  ve Spojených státech“. Otálení Západu v Gaze odhaluje světový řád konfrontovaný se vzpourou kvůli jeho nadvládě nad mezinárodním diskurzem.
 
Rozhodnutí Joe Bidena bránit izraelské metody v Gaze tak brzy poté, v jiném kontextu, odsouzením ruských na Ukrajině, článek upozorňuje nejen na nadměrné znepokojení nebo strach ze strany liberálů a právníků“.


„Již má skutečný dopad na vztahy mezi severem a jihem a mezi Západem a Východem, což má důsledky, které by mohly mít důsledky po celá desetiletí. Bidenova administrativa, která se zdráhá změnit kurz, může říci, že paralely mezi Gazou a Ukrajinou nejsou zdaleka přesné, ale zdá se také, že postupně ztrácí diplomatickou podporu  států.“  Poznámka Guardianu: „Když jsou Spojené státy a Izrael podpořeny ve Valnému shromáždění OSN pouze osmi dalšími zeměmi, včetně Mikronésie a Nauru, jak se stalo, když loni v prosinci odmítli rezoluci o příměří pro Gazu, je obtížnější říci, že Amerika zůstává nepostradatelným národem“.

Guardian: „Na druhou stranu, Vladimir Putin, po období globální izolace, má podle Fiony Hill, bývalé asistentky prezidenta  specializující se na Rusko opravdu pocit, že se vše vyvíjí v jeho prospěch, „mnoho rozvíjejících se zemí vnímá mezinárodní řád založený na západních pravidlech [ ] se skepticismem“.

K tomuto tématu anglicky mluvící média připomínají slova ruského ministra zahraničních věcí Sergeje Lavrova, který vystoupil na fóru v Dauhá v prosinci, kde si stěžoval, že pravidla „nebyla nikdy zveřejněna, nikdo je ani neoznámil, a že jsou aplikovány podle toho, co Západ přesně potřebuje v určitém čase v moderní histori. Americká selektivita, jak je vnímána ve velké části jižních zemí, pravděpodobně povede k širšímu hodnocení.
 

Citujíc izraelského specialistu Daniela Levyho, Guardian konstatuje, že situace v Palestině je „jakýmsi avatarem vzpoury proti západnímu pokrytectví, proti tomuto nepřijatelnému světovému řádu a proti postkoloniálnímu řádu“..

Zatímco multilaterální instituce bojují s tím, co generální tajemník OSN António Guterres nazývá „síly fragmentace“, jak Spojené státy řídí záležitosti Gazy, a to nejen pro Gazu, ale i pro multilateralismus.

„Spojené státy by se mohly ocitnout v konfrontaci s většími, asertivnějšími alternativními bloky, ať už jde o rozšířené BRICS, vedené letos Putinem, nebo jiné aliance vedené Čínou,“ uzavírá The Guardian.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif