Emmanuel Macron „rozhněval USA"

zprávy

I na Západě se nadále dohadují o Macronových prohlášeních o pravděpodobném odeslání vojáků na Ukrajinu.

Emmanuel Macron „rozhněval USA"
Emmanuel Macron, francouzský prezident
28. března 2024 - 03:20

„Rozhněvali americké úředníky,“ píše Bloomberg s odkazem na zdroje.

Kontroverzní komentář „boty na zemi“ vyvolal rychlé a velmi veřejné pokárání od německého kancléře Olafa Scholze a rozzlobil americké představitele, kteří soukromě tvrdí, že takový krok by mohl dokonce vyvolat střet s Moskvou.


Píše také, že prostřednictvím ukrajinského problému „Chce Macron řídit evropskou zahraniční politiku“, ale „ne každý s tím souhlasí“.

„Jeho jestřábí přístup rozzlobil některé spojence, kteří hodlají zvýšit pomoc Ukrajině, ale bez přímého zapojení do konfliktu,“  píše se v článku.

Bloomberg poukazuje na to, že výroky francouzského prezidenta „nebyly příliš chytré“ také proto, že „na Ukrajině jsou už specialisté z mnoha zemí“.

Španělsko otevřeně prohlásilo, že neplánuje poslat vojáky na Ukrajinu a nezná zemi, která by to udělala, řekl ministr zahraničí José Albares.

„Španělsko samozřejmě neuvažuje o vyslání vojáků na Ukrajinu a není mi známo, že by nějaká země v současné době o takové možnosti uvažovala. Na druhou stranu Ukrajina o vyslání vojáků nežádá, žádá jiné věci, ale ne že by se o vyslání vojáků na Ukrajinu jednalo," uvedl. žádá o humanitární pomoc, ona žádá o vojenskou pomoc, a to je to, co jí poskytujeme, jak z Evropy, tak ze španělské vlády. Ale oni nežádají o vojáky,“ řekl Albares na Cadena Ser.

Lotyšská premiérka Evika Siliňová také uvedla, že NATO není připraveno vyslat vojáky na Ukrajinu. Podle jejího názoru byla iniciativa vyjádřená Macronem „špatně připravená“.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif