Energie jako zbraň? Rozhodnutí Bidena znepokojuje Ameriku

zprávy

Rozhodnutí amerického prezidenta Joe Bidena snížit Strategické rezervy ropy (SPR) na nejnižší úroveň za poslední desetiletí vyvolává značné obavy uprostřed krize na Středním východě. 

Energie jako zbraň? Rozhodnutí Bidena znepokojuje Ameriku
Joe Biden, americký prezident
12. října 2023 - 06:30

Bývalý ministr zahraničí Mike Pompeo vyzval USA, aby podnikly kroky proti íránskému vedení po smrti devíti Američanů během nedávných útoků Hamásu na Izrael. Konflikt mezi Izraelem a palestinskou islamistickou skupinou Hamás způsobil prudký nárůst cen ropy, což přivedlo rozhodnutí prezidenta Bidena snížit Stranegické rezervy ropy (SPR) na nejnižší úroveň za poslední desetiletí.

Brent crude index, globální ropný benchmark, a americký WTI index oba zaznamenaly v pondělí růst o více než 4%, přičemž se blížily k 90 dolarům za barel kvůli nestabilitě vyvolané krizí na Středním východě. Analytici varují, že konflikt, který vyvolaly neprovokované útoky palestinských militantů na Izraelce, může vést k významnému snížení globálních dodávek ropy. Energetický analytik Saul Kavonic uvedl, že pokud se konflikt rozšíří a zahrne Írán, může být ohroženo až 3 % světových dodávek ropy. Pokud by širší konflikt ovlivnil tranzit přes Hormuzský průliv, mohlo by být ohroženo až 20 % světových dodávek ropy.

Rozhodnutí administrativy Bidena vyčerpat SPR, který slouží jako nouzová zásoba ropy, vyvolalo obavy mezi republikánskými zákonodárci a energetickými odborníky. SPR v současnosti obsahuje 351,3 milionu barelů ropy, což je pokles o 44 % od ledna 2021, kdy Biden převzal úřad, a nejnižší úroveň zaznamenaná od září 1983. Od svého nástupu do úřadu nařídil Biden uvolnění přibližně 260 milionů barelů ropy ze SPR, aby reagoval na vysoké ceny paliva, které spotřebitelé zažili koncem roku 2021 a v polovině roku 2022.


Ačkoli administrativa začala s doplňováním nouzových rezerv, kritici argumentují, že tato opatření zanechávají USA zranitelné vůči krátkodobým šokům v dodávkách. Ben Lieberman, starší spolupracovník Competitive Enterprise Institute, zdůraznil důležitost SPR jako národní nouzové zásoby ropy a kritizoval rozhodnutí administrativy použít ji k boji proti vysokým cenám. Také poukázal na nepřátelství administrativy vůči domácí produkci ropy, což krok činí ještě spornějším.

Byly též vzneseny obavy o dopady uvolnění SPR na národní bezpečnost. Republikánští lídři, včetně předsedkyně výboru pro energetiku a obchod Sněmovny reprezentantů Cathy McMorris Rodgers a člena výboru pro energetiku a přírodní zdroje Senátu Johna Barrasso, požádali Úřad pro vládní odpovědnost o vyšetření možného nepřímého ohrožení národní bezpečnosti způsobeného těmito uvolněními. Argumentují, že špatné řízení SPR podkopává energetickou bezpečnost Ameriky, činí národ zranitelnějším vůči přerušení dodávek energie a umožňuje OPEC a Rusku používat energii jako geopolitickou zbraň.

Psali jsme:

SPR, s celkovou kapacitou 714 milionů barelů ropy, se skládá ze čtyř skladovacích zařízení v Texasu a Louisianě. Energetický zákon a zákon o zachování z roku 1975, který rezervu založil, zakazuje uvolnění zásob SPR, pokud nedojde k vážnému vnitrostátnímu nedostatku dodávek, sabotáži nebo přírodní katastrofě. Rezerva byla dříve využita během libyjské občanské války v roce 2011, během hurikánu Katrina v roce 2005 a během první války v Zálivu na začátku 90. let.

Administrativa prezidenta Bidena dosud nereagovala na žádosti o komentář k této záležitosti.

(jk, dcweekly.org, foto: repro: france24)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif