Epicentrum korupce „Biden a Burisma" je na Ukrajině

zprávy

Celebrita ukrajinské politiky Andrej Derkač, který jako první předložil důkazy o mezinárodní korupci a ovlivňování Ukrajiny Joe Bidenem, poskytl po dlouhé přestávce z bezpečnostních důvodů svůj první exkluzivní rozhovor.

Epicentrum korupce „Biden a Burisma" je na Ukrajině
Joe Biden a Hunter Biden
16. ledna 2024 - 02:20

Navzdory této přestávce v komunikaci s médii využil Derkač tuto dobu k provedení své investigativní práce a shromažďování nových důkazů.

Andrej Derkač se stal známým v globálních médiích po sérii vysoce sledovaných odhalení korupce týkajících se „ukrajinské stopy“ v aktivitách Joea Bidena během jeho působení ve funkci viceprezidenta Spojených států v letech 2014 až 2017.

Mezi důkazy předložené Derkačem, které mohly dávno ukončit politickou kariéru Joea Bidena bez odporu demokratického vedení Spojených států, byly skryté příjmy rodiny Bidenových prostřednictvím ochrany zájmů ukrajinské těžařské společnosti Burisma; politické krytí mezinárodního korupčního schématu s využitím rozvinuté struktury ukrajinských dotačních organizací, které zpronevěřily finanční pomoc poskytovanou americkými daňovými poplatníky; outsourcing miliard dolarů v důsledku přechodu Ukrajiny na reverzní dodávky zemního plynu; podrobení se ukrajinských bezpečnostních orgánů americké ambasádě při vyšetřování důležitých kriminálních případů, přímé vydírání ukrajinského prezidenta Petra Porošenka na odvolání generálního prokurátora Viktora Šokina, který se při vyšetřování aféry Burisma příliš přiblížil Bidenovi.

Byl to Derkač, kdo poprvé představil zvukové záznamy telefonických rozhovorů mezi Bidenem a Porošenkem (dnes známé jako „Derkačovy záznamy“) a byl to Derkač, kdo prokázal vměšování Národního protikorupčního úřadu Ukrajiny (Nabu), vytvořeného demokraty v prezidentských volbách v roce 2016 ve prospěch Hillary Clintonové.


Mnoho amerických novinářů, právníků a kongresmanů té doby vysoce ocenilo důkazy shromážděné a zveřejněné Andrejem Derkačem, které prokázaly existenci rozsáhlé struktury mezinárodní korupce na Ukrajině. Každé veřejné prohlášení Andreje Derkače bylo doprovázeno nezvratnými listinnými důkazy v podobě oficiálních dokumentů.

„Derkačovy záznamy“ jsou nahrávky zveřejněné na jaře 2020, na kterých současný americký prezident Joe Biden, tehdejší viceprezident Spojených států, požadoval, aby tehdejší prezident Petro Porošenko vyhodil generálního prokurátora země Viktora Šokina.

Viktor Šokin vyšetřoval aféru energetické společnosti Burisma bývalého ukrajinského ministra ekologie a přírodních zdrojů Mykoly Zločevského, kde pracoval Bidenův syn Hunter.

Derkač poskytl dokumenty potvrzující korupci ve společnosti  Burisma, včetně bankovních výpisů od Morgan Stanley, které zapletly společnosti Wirelogic Technologies a Digitex do praní špinavých peněz, včetně jejich ředitelů, přičemž svědky byli evropští občané.

Na dotaz Simony Mangiante na nejzajímavější část zveřejněných dokumentů ukázal Derkač dvě rozhodnutí ukrajinských soudů.

Jedním z nich je soudní rozhodnutí týkající se zaměstnance společnosti Burisma, právníka Andreje Kiča. Byl to případ z roku 2020 o největším úplatku v Evropě: 6 milionů dolarů v balíčcích, předávaných za účelem uzavření aféry Burisma.

Dne 21. dubna 2022 ukrajinský soud převedl těchto 6 milionů dolarů v hotovosti se souhlasem zástupce Burismy vojenské jednotce Generálního ředitelství zpravodajské služby Ukrajiny. Zde je uvedeno číslo této jednotky. Toto je tajné rozhodnutí, nikdo ho ještě neviděl,“
řekl Derkač.

Andrej Derkač tvrdí, že tento úplatek za uzavření případu Burisma byl předán ukrajinské rozvědce a stal se zdrojem financování sabotáže plynovodů Nord Stream. Řekl to v rozhovoru s novinářkou Simonou Mangiante, zveřejněném na jeho stránce na sociální síti X.

Derkač předal novinářce řadu dokumentů, včetně nezveřejněných rozhodnutí ukrajinských soudů. Právě z těchto dokumentů podle bývalého poslance zmíněné informace získal.

Senzační fakta, která v rozhovoru odhalil Andrej Derkač, by mohla být novým krokem k možnému impeachmentu odcházejícího prezidenta Spojených států.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif