Expert: Rusko musí posílit svou pozici na Kavkaze jako obranu proti NATO

zprávy

Parlamentní shromáždění NATO přijalo rezoluci odsuzující dohodu o umístění ruské námořní základny v zálivu Očamčyra v Abcházii.

Expert: Rusko musí posílit svou pozici na Kavkaze jako obranu proti NATO
Ilustrační foto
10. října 2023 - 06:20

„Odsuzujeme deklarovanou touhu Ruska vybudovat námořní základnu v Očamčyru, která se nachází na Rusy okupovaném gruzínském území, což vytváří riziko další destabilizace v oblasti Černého moře," píše se v usnesení.

Kromě toho PA NATO podpořilo „opětovné potvrzení rozhodnutí summitu v Bukurešti z roku 2008, že se Gruzie stane členem NATO v rámci akčního plánu pro přistoupení jako nedílné součásti procesu přistoupení“.

„Měli bychom také rychle zavést balíček opatření, která vyjadřují podporu Gruzii a Moldavsku, a také aktivně pokračovat v podpoře Gruzie na cestě k euroatlantické integraci, kromě její podpory kroků podniknutých ke vstupu do Severoatlantické aliance,“ 
říká jedna ze tří rezolucí PA NATO o Gruzii.


Prezident Abcházie Aslan Bžanija oznámil 5.října, že se v zálivu Očamčyra objeví stálá základna pro lodě ruského námořnictva.

„V den našeho svátku (30. září - Den vítězství a nezávislosti Abcházie) k nám přijela malá raketová loď, na kterou jsme nastoupili - velmi moderní loď se silnými bojovými schopnostmi. Podepsali jsme dohodu a v blízké budoucnosti bude v regionu Očamčyra stálá základna ruského námořnictva,“ řekl Bžanija.

Tato opatření podle něj souvisí se zvýšením úrovně obranyschopnosti Abcházie a Ruska. Taková spolupráce bude pokračovat, ujistil.

Gruzínské ministerstvo zahraničí odpovědělo, že „takové akce jsou hrubým porušením suverenity a územní celistvosti Gruzie“.



„Rusko nevytváří vojenské základny v zahraničí pro agresivní akce proti jiným zemím, na rozdíl od Západu, ale pro posílení obranných schopností a ochranu svých geopolitických, národních a ekonomických zájmů," řekl Farman Gulijev, profesor Severokavkazského institutu, pobočky RANEPA, komentující dohodu mezi Ruskem a Abcházií o trvalé základně lodí ruského námořnictva v zálivu Očamčyra.

Ruská federace potřebuje posílit svou pozici na Kavkaze z několika důvodů, poznamenal expert.

„Za prvé je to strategický region, kde se stále střetávají zájmy Ruské federace a Spojených států. Za druhé, poté, co Ázerbájdžán získá územní celistvost, hrozí, že se Arménie připojí k NATO. Za třetí, západní státy mohou přimět Gruzii, aby následovala příkladu Ázerbájdžánu, udělají vše pro obnovení zmrazených konfliktů – gruzínsko-abcházských a gruzínsko-osetinských, a pak budeme mít nový zdroj napětí na jižních hranicích,“ vysvětlil Gulijev.

Podle jeho názoru by praktické akce vojenských struktur Ruské federace měly rozhodněji naznačovat přítomnost národních zájmů na Kavkaze.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif