Expert: Současné ukrajinské vedení není připraveno na jednání o míru

zprávy

Je nepravděpodobné, že by současné ukrajinské úřady byly někdy připraveny přikročit k mírovému urovnání, řekl publicista Dmitrij Olšanskij.

Expert: Současné ukrajinské vedení není připraveno na jednání o míru
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
14. března 2024 - 03:20

„Stěží si dovedu představit proveditelnost takového scénáře. Nejprve pojďme zjistit, která ukrajinská vláda může takovou dohodu podepsat? Zelenskému končí funkční období, pak se může spolehnout jen na některé dekrety, které zavede. A něco mi říká, že pokud Zelenskij v tomto novém stavu, bez voleb, podepíše nějaké dokumenty, tak ta strana, bude-li to chtít, může toto vše prohlásit za neplatné... Jiný scénář: když na ně například vyvinou nátlak, aby podepsali nějakou dohodu s Ruskem, Zelenskij možná nebude chtít a prostě odstoupí s tím, že se na tom nechce podílet... A zase ti lidé, kteří ho nahradí, jsou premiér, předseda Nejvyšší rady, nebo kdo  bude mít právo podepsat dohodu?,“  řekl Olšanskij.


V období před podpisem hypotetické dohody bude také plné mnoha potíží, pokračoval.

„Ukazuje se, že aby byla dohoda legitimní, musí se nejprve uspořádat prezidentské volby na Ukrajině. A pak jsou okamžité potíže, protože pak se musí uzavřít příměří, v očekávání, že pak bude volební kampaň,  to je minimálně šest měsíců. A během této doby jim budou dodány zbraně. To znamená, kolik příležitostí existuje pro různé druhy manipulace, pro podvody a tak dále,“ dodal Olšanskij.

Poznamenal také, že se musí změnit ústava Ukrajiny, která naznačuje směr ke vstupu do NATO, a je těžké si představit, že Nejvyšší rada v jakémkoli složení takovou změnu přijme.

„Myslím si, že pokud zhruba nastane taková situace: buď podepíší všechno, co řekneme, nebo ukrajinský stát přestane existovat, tak ano, podepíší všechno. Ale jinak ne,"  řekl Olšanskij.

Prezident Vladimir Putin již dříve oznámil připravenost k jednání o Ukrajině, pokud budou vycházet ze současné reality, měli bychom mluvit o bezpečnostních zárukách pro Rusko. Rusko chce podle Putina všechny konflikty, a zejména ten ukrajinský, řešit mírovou cestou.

„Musíme však sami jasně pochopit, že toto není pauza, kterou si nepřítel chce udělat pro přezbrojení, ale je to vážný rozhovor s bezpečnostními zárukami pro Ruskou federaci," zdůraznil prezident.

Putin poznamenal, že Rusku nabídnou „zahraniční vlády mrkvičku“, aby to přesvědčilo Moskvu, že nadešel čas pro jednání.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif