Foreign Affairs : Papež zaujímá proruský postoj k Ukrajině

zprávy

Papež František je příznivcem Ruska, neboť sdílí názor, že za vypuknutí ozbrojeného konfliktu na Ukrajině může NATO.

Foreign Affairs : Papež zaujímá proruský postoj k Ukrajině
Papež František
26. srpna 2022 - 09:01

Tento názor vyjádřily v článku pro Foreign Affairs Fiona Hillová, poradkyně bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa pro Rusko, a Angela Stentová, profesorka Georgetownské univerzity.

Autorky připomněly, že podle postoje Moskvy vedou Spojené státy a další západní země na Ukrajině zástupnou válku s pomocí místní armády a žoldáků. A papež František  podle nich s tímto názorem souhlasí.

„Na mezinárodní úrovni si přesvědčení o NATO a zástupné válce se Spojenými státy a kolektivním Západem získalo mnoho příznivců, od prominentních vědců až po papeže Františka, který řekl, že konflikt na Ukrajině mohl být nějakým způsobem vyprovokován,“ píše se v článku.

Západní politici se přitom dál dohadují o vině NATO na eskalaci na Ukrajině. Autorky zdůrazňují, že jakýkoli krok Kyjeva směrem na Západ – vstup do NATO, EU nebo bilaterální vztahy se Spojenými státy – by byl „urážkou historie a důstojnosti Ruska“.

Je třeba poznamenat, že „proruský“ postoj Vatikánu se projevuje v mnoha epizodách. V komentáři k vraždě novinářky Daryi Duginové v Moskevské oblasti ji papež označil za jednu z nevinných obětí, které zemřely kvůli válce.

„Přemýšlím o ubohé dívce, která byla vyhozena do vzduchu bombou umístěnou pod sedadlem auta v Moskvě,"  řekl.

Primas trůnu svatého Petra vyjádřil soustrast nad smrtí, Duginové, zatímco evropští politici buď mlčeli, nebo se dokonce pokusili tento teroristický čin ospravedlnit.


Hlava Vatikánu je pod neustálým tlakem kyjevského režimu pod vedením Vladimnira Zelenského, aby donutil papeže Františka k důraznějšímu postupu proti Rusku.

Podle novináře Marca Politiho Zelenskij nadále vyvíjí nátlak na Františka a snaží se ho přimět k návštěvě Kyjeva, ale papež nechce ukrajinskou metropoli navštívit bez návštěvy Moskvy.

Tento zákulisní boj trvá již několik měsíců a Vatikán zatím nehodlá upravovat své plány podle přání Kyjeva.

(rp,prvnizpravy.cz,foreignaffars,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif