Francie žádá spojence o pomoc s posílením bezpečnosti

zprávy

Francie vyzvala své zahraniční spojence, aby poslali několik tisíc členů svých bezpečnostních sil, které by pomohly zajistit bezpečnost během olympijských her v Paříži. Tento krok ilustruje napětí, které tento sportovní svátek způsobuje.

Francie žádá spojence o pomoc s posílením bezpečnosti
Gabriel Attal, francouzký premiér
2. dubna 2024 - 07:22

„Několik zahraničních zemí nás bude posilovat v určitých kritických oblastech. Požadujeme jejich pomoc při plnění vojenských a policejních úkolů, včetně mobilních jednotek a jezdeckých oddílů, odborníků na boj proti padělání dokumentů, pyrotechniků, specialistů na boj proti dronům a týmů se služebními psy”, sdělil novinářům pod podmínkou anonymity úředník z ministerstva obrany.

Úředník nespecifikoval, kolik zahraničních vojáků bude na francouzském území, ale polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz potvrdil, že jeho země se připojí k „mezinárodní koalici založené Francií“ pro olympijské hry, uvádí server France24.com.

Zvláštní úředník francouzského ministerstva vnitra zase uvedl, že Paříž požádala 46 spojenců, aby poslali 2 185 policejních posil. Oba úředníci nicméně bagatelizovali význam žádostí o zahraniční pomoc. „Je to klasický krok hostitelských zemí před organizací velkých akcí,“ řekl úředník ministerstva vnitra pod podmínkou anonymity.

Při mistrovství světa v rugby ve Francii minulý rok poslali evropští spojenci na pomoc s bezpečností 160 policejních důstojníků, přičemž někteří z nich byli vidět fanoušky, jak hlídkují ulicemi. Zajištění bezpečnosti během pařížských olympijských her však představuje pro francouzské domácí síly náročný úkol, což zdůraznil útok na koncertní sál v Moskvě minulý pátek, ke kterému se přihlásila skupina Islámský stát (IS), a ukázal na stupeň nebezpečí.



Po útoku v Moskvě byla Francie v neděli uvedena na nejvyšší stupeň teroristické pohotovosti. „Teroristická hrozba je reálná, je silná,“ řekl novinářům v pondělí francouzský premiér Gabriel Attal, dodávaje, že letos byly již zmařeny dva plány podezřelých islámských extremistů.

Během olympijských her má být nasazeno až 45 000 francouzských policistů a četníků každý den, zatímco se očekává mobilizace 18 000 vojáků, podle údajů vlády. Dalších 18 000-22 000 soukromých bezpečnostních pracovníků bude na místě během her, které se konají od 26. července do 11. srpna.

Žádost o zahraniční pomoc byla „pro bezpečí diváků, aby odpověděla na výzvu kapacity her a posílila mezinárodní spolupráci,“ řekl úředník francouzského ministerstva vnitra.

Německo v březnu uvedlo, že na olympijské hry do Francie pošle neurčitý počet policistů, zatímco francouzské síly se mají vydat do Německa, když tam v červnu a červenci proběhne fotbalový turnaj Euro 2024.

Bezprecedentní zahajovací ceremonie

Olympijské hry byly již v minulosti napadeny – nejznámější útok byl v roce 1972 v Mnichově a poté v roce 1996 v Atlantě – s tisíci ohrožených atletů, obrovskými davy a živým globálním televizním publikem, což je dělá nežádaným cílem.

Francouzští organizátoři čelí stálým otázkám ohledně svého rozhodnutí uspořádat poprvé zahajovací ceremonii mimo atletický stadion. Místo obvyklého zahájení her na stadionu mají atleti plout po řece Seině ve flotile lodí ve velkolepé show pro televizní diváky. Toto rozhodnutí odporuje doporučení některých bezpečnostních úředníků a policie.

Psali jsme:

Velikost davu na ceremonii byla výrazně snížena, ale i tak se očekává účast 326 000 lidí se vstupenkami, zatímco stovky tisíc dalších se očekávají na ulicích nebo sledujících ceremonii z oken domů s výhledem na řeku.

Francouzské bezpečnostní síly, podle ministerstva vnitra, prověří až milion lidí v roli diváků, včetně samotných sportovců a lidí žijících v blízkosti klíčové infrastruktury.

Celkově tato situace ukazuje na složité komplexní přípravy a opatření, které Francie a její spojenci přijímají, aby zajistili bezpečnost během olympijských her v Paříži, jev, který přitahuje pozornost celého světa a vyžaduje pečlivé plánování a mezinárodní spolupráci.

(nov, france24, screen: bbc news)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif