FT: Pojišťovny neuhradily škody za poškození Nord Stream, čelí žalobě

zprávy

Provozovatel plynovodu Nord Stream, společnost Nord Stream AG, podal v únoru k britskému soudu žalobu na 400 milionů eur proti pojišťovnám, které odmítly nahradit škody způsobené výbuchy na plynovodu, píše o tom list Financial Times.

FT: Pojišťovny neuhradily škody za poškození Nord Stream, čelí žalobě
Ilustrační foto
13. března 2024 - 06:20

„Podle soudních dokumentů byla žaloba podána minulý měsíc. Tvrdí, že pojistitelé neuhradili škody způsobené podvodními výbuchy, které zdeformovaly potrubí Nord Stream 1 a Nord Stream 2 na dně Baltského moře. Pojišťovny Lloyd’s of London a Arch Insurance jsou jmenovány jako zástupci obžalovaných v žalobě,“ píše se v článku.

Podle Financial Times se předběžný odhad nákladů Nord Streamu na odstranění vody z potrubí, jejich stabilizaci, opravu a náhradu ztraceného plynu pohybuje v rozmezí 1,2 až 1,35 miliardy eur.


Žaloba je podle analytiků soudních sporů jednou z největších, která byla podána u londýnského nejvyššího soudu za poslední rok.

Připomeňme, že v září 2022 byly v důsledku exploze u dánského ostrova Bornholm přerušeny dvě linky Nord Streamu a jedna Nord Stream 2. V tomto ohledu bylo v Rusku zahájeno trestní řízení pod článkem o mezinárodním terorismu.

Západní média hodně psala o podílu Ukrajiny na explozi  Nord Streams. Zejména, že jachta, na které sabotéři cestovali, byla pronajata od polské společnosti, která pravděpodobně patří dvěma Ukrajincům.

Nedávno švédská prokuratura uzavřela vyšetřování bombového útoku na Nord Stream kvůli „nedostatku důkazů“.

(rp,prvnizpravy.cz,finanialtimes,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif