George Friedman: Pochopení války mezi Izraelem a Hamásem

zprávy

Pochopení toho, proč Hamás zaútočil 7. října na Izrael, vyžaduje pochopení základního cíle Hamásu: Vytvoření palestinského státu.

George Friedman: Pochopení války mezi Izraelem a Hamásem
George Friedman
6. března 2024 - 04:20

Hamás chápal, že útok by si vyžádal změnu v izraelské národní bezpečnostní strategii, ale pravděpodobně věřila že oslabení aliance, která se kolem ní pohybovala – zahrnující arabské státy, jako jsou Spojené arabské emiráty a Saúdská Arábie – za toto riziko stálo.  Hamás dále pochopil, že postrádá vojenskou kapacitu k porážce izraelské armády, a tak před útoky hledal podporu v arabském světě. Je těžké uvěřit, že by to Hamás mohl udělat, aniž by to Izrael zjistil, takže je pravděpodobné, že to Izrael zjistil a zavrhl svůj cíl jako nedosažitelný.

V jistém smyslu měl Izrael pravdu. Žádná arabská nebo islámská země ani hnutí nebyly připraveny vojensky se spojit s Hamásem. Hamás si myslel, že i když přímý, kombinovaný útok na Izrael nebude úspěšný, je stále možné donutit Izrael do neudržitelné pozice. Nyní víme, že toto byl směr myšlení, protože Hamás skutečně zaútočil na Izrael a tím ho izoloval od ostatních potenciálních spojenců. Toto rozhodnutí ukazuje, že 7. říjen byl složitější a do jisté míry úspěšnější, než se původně předpokládalo.


Útok překvapil izraelskou rozvědku, která nedokázala pochopit myšlení Hamásu. 7. říjen byl navržen tak, aby nezlomil izraelskou armádu, ale vytvořil situaci, ve které by Izrael nemohl odmítnout boj ani použít rozhodující sílu, protože nechtěl ohrozit životy rukojmích, které zadržoval Hamás. Braní rukojmích mělo přivést Izrael k pocitu vzteku a impotence a zasít semínka pochybností do izraelských zpravodajských služeb.


Je možné, že Hamás očekával, že se do boje zapojí i další arabské síly, zejména Hizballáh. Když se tak nestalo, Hamás přistoupil k plánu B.  Pokud posily nepřicházely, chtělo hnutí Hamás Izrael zaměřit na cíl, který neměl rozhodující hodnotu, ale byl nezbytný pro útok a znamenal by politické náklady. Hamás tak aktivoval síly v severní Gaze a zavedl posily s vědomím, že cena bude vysoká. Izrael neměl na výběr. Vzhledem k nevyřešené situaci s rukojmími by masivní útok v severní Gaze znamenal, že Hamás spíše než oslabení by posílil svou přítomnost. Války jsou politické záležitosti a izraelský kabinet se musel rozhodnout zaútočit ze vzduchu, aby uklidnil situaci a uklidnil rostoucí nepřátelství vůči vládě. Izrael doufal, že nálety a speciální operace zlomí Hamás. Hamás však bojoval v městské válce na svém vlastním terénu – terénu, kde bylo stažení a náhlé protiútoky praktickou volbou.

Mám podezření, že Hamás věděl – nebo mu to alespoň radila sofistikovanější hnutí v arabském světě – že masivní izraelská reakce v severní Gaze, která upoutala pozornost světa na palestinské oběti, by mohla vyvolat dostatečný tlak na Izrael, aby si vynutil výsledek příznivý pro Hamás. Izrael se pokusil čelit narativu poukazem na rukojmí zajatá Hamásem, ale izraelské kampaně pro styk s veřejností byly přinejmenším slabé. (Izrael byl v tomto ohledu historicky dobrý, ale nedokázal pochopit, že rozhodnutí, která byla činěna a vysílána o Hamásu, výrazně převyšovala jejich vlastní úsilí.)

Izrael je nyní chycen ve válce v severní Gaze s rigidním kabinetem, který nebude akceptovat strategický ústup, a mediálním ekosystémem kritizujícím jeho přístup. Hamás byl považován za odpovědného za válku; teď je to Izrael.

V tomto bodě jsou vojenské možnosti Izraele omezené, a to z velké části díky posunu veřejného mínění u jeho nejdůležitějšího spojence, Spojených státech. Možnost úspěšného útoku na Hamás se zmenšuje a dokonce i izraelští občané demonstrují za uzavření dohody se zbývajícími izraelskými rukojmími. Někdo se jednou zeptal: Kolik vojenských divizí má názor? Odpověď zní žádná, ale může utvářet svět, a proto je pro malou zemi, jako je Izrael, životně důležitá.

Když se na to všechno podívám, myslím, že Hamás náhodou zasáhl izraelskou politickou a vojenskou strukturu a že Izrael stále nepochopil, že existují různé druhy válek, z nichž každá vás může porazit. Také by se mi zdálo, že Izrael udělal zásadní chybu: Jeho armáda, přestože je kompetentní a technologicky důvtipná, přesvědčila zemi, že je větší mocností, než ve skutečnosti je. Technologie je v pořádku, ale válku řídí rafinovaní a opatrní vůdci, kteří nepřeceňují svou sílu ani nepodceňují sílu manipulace s myslí nepřítele. Důležitá lekce pro nás všechny.

George Friedman je mezinárodně uznávaný geopolitický prognostik a stratég pro mezinárodní záležitosti a zakladatel a předseda Geopolitical Futures.

(rp,prvnizpravy.cz,geopoliticalfutures,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif