Human Rights Watch - Gaza: Nálezy z 17.října exploze nemocnice al-Ahli

zprávy

V rámci boje s desinformacemi, ať už jsou namířeny na jakoukoliv stranu (protože jde o NAŠE duševní zdraví) by bylo dobře alespoň stručným odkazem upozornit na zjištění Human Rights Watch, píše Jan Schneider.

Human Rights Watch - Gaza: Nálezy z 17.října exploze nemocnice al-Ahli
Ilustrační foto
30. listopadu 2023 - 04:20

Gaza: Nálezy z 17. října exploze nemocnice al-Ahli

Exploze, která 17. října 2023 zabila a zranila mnoho civilistů v arabské nemocnici al-Ahli v Gaze, byla zjevným výsledkem raketové munice, jakou běžně používají palestinské ozbrojené skupiny, uvedla Human Rights Watch ... nevelký kráter a rozsáhlé požární škody na autech na parkovišti u nemocnice jsou v rozporu s bodovou detonací velké bomby svržené ze vzduchu ...

Human Rights Watch vyšetřovala výbuch přezkoumáním veřejně dostupných fotografií a videí, analýzou satelitních snímků, rozhovory s pěti svědky incidentu a jeho následků, přezkoumáním analýz zveřejněných jinými organizacemi a konzultací s odborníky.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze oznámilo , že 471 lidí bylo zabito a 342 zraněno. Human Rights Watch nedokázala potvrdit počet, který je výrazně vyšší než jiné odhady , vykazuje neobvykle vysoký poměr zabitých a zraněných a zdá se nepřiměřený škodám viditelným na místě.

Důkazy, které má Human Rights Watch k dispozici, činí vysoce nepravděpodobnou možnost velké bomby svržené ze vzduchu ... úřady v Gaze mají v držení zbytky, které by pomohly definitivně určit munici, která vybuchla v nemocnici al-Ahli ... zaměstnanci „ministerstva vnitra vzali všechny šrapnely, které byly na místě" ... Představitel Hamasu řekl, že zbytky budou „brzy ukázány světu". Více než měsíc po událostech se tak nestalo.

Roček: Válka v Gaze porodila mediální skřety a šílené fanoušky

Rakety, které jsou ve velké míře používány palestinskými ozbrojenými skupinami, jako je Hamas a Islámský džihád, mají pouze základní naváděcí systémy a jsou náchylné k chybnému odpalu, což je činí extrémně nepřesnými, a tedy přirozeně nevybíravými, když jsou namířeny do oblastí s civilisty. Všechny takové rakety odpálené směrem k obydleným oblastem porušují válečný zákaz úmyslných nebo nevybíravých útoků proti civilistům. Za válečné zločiny jsou zodpovědní ti, kdo nařídí nebo provedou takové útoky se zločinným úmyslem – úmyslně nebo z nedbalosti. ... 10 až 20 procent raket odpálených z Gazy selhalo ... 

Dokumentování škod způsobených chybně odpálenými raketami je obtížné, protože úřady v Gaze bránily vyšetřování takových incidentů. Úřady v Gaze například během eskalace v srpnu 2022 zadržely dva palestinské novináře, kteří vyšetřovali selhání raket.

(rp,prvnizpravy.cz, hrw, foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?