ISW: Rusové útočí ze všech stran na frontové linie

zprávy

Americký institut pro studium války (ISW) ve své nejnovější zprávě napsal, že Rusové útočí ze všech stran na frontové linie,

ISW:  Rusové útočí ze všech stran na frontové linie
Ilustrační foto
25. února 2024 - 09:23

„Rusko je v procesu provádění soudržné útočné operace ve snaze dosáhnout operačně významného cíle, téměř poprvé za více než rok a půl tažení na Ukrajině," uvádí zpráva.

ISW tvrdí, že pokračující ruská ofenziva v Charkovské a Luhanské oblasti na východní Ukrajině „zahrnuje útoky podél čtyř paralelních os“, které „společně pravděpodobně vytvoří operačně významné zisky“.

„Návrh této útočné operace si zaslouží pečlivé zvážení, bez ohledu na její výsledek, jako možný příklad schopnosti ruského velitele učit se a zlepšovat svá předchozí selhání na operační úrovni,“ hodnotí ISW.


Čtyři směry postupu

„Ruská západní skupina sil v poslední době zintenzivnila operace podél linie Kupjansk-Svatov-Kremina a je zaměřena na čtyři směry postupu. Ruské síly v současné době provádějí útočné operace severovýchodně od Kupjanska, severozápadně od Svatova, jihozápadně od Svatova a západně od Kreminy ,“ uvádí zpráva.

Ruská skupina západních sil (WMD) je zodpovědná za osu Charkov-Luhansk od stabilizace fronty po úspěšné protiofenzívě Ukrajiny v Charkovské oblasti na podzim 2022.

ISW uvádí, že „6. kombinovaná a 1. gardová tanková armáda ZHN pokračovala 6. listopadu 2023 v lokalizaci útočného úsilí severovýchodně od Kupjansku a sporadicky zesilovala operaci ve směru na Kupjansk“.


Ukrajinské generální ředitelství zpravodajské služby (GUR) tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin dal své armádě tři týdny na to, aby plně ovládla Luhanskou oblast.

Generál Vadim Skibicki, zástupce šéfa GUR, během rozhovoru pro Interfax řekl, že Putin chce plnou kontrolu nad Luhanskou oblastí před nadcházejícími prezidentskými volbami v Rufsku, které se mají konat 15. až 17. března.

„Před volbami chtějí dosáhnout alespoň administrativních hranic Luhanské oblasti. Mít alespoň nějaký úspěch, něco jako Avdijivka, možná někde jinde na jiné frontě. Putin chce ukázat, že se jim údajně podařilo vrátit území, která Ukrajina po zahájení plné ofenzivy osvobodila. Bylo by to velmi aktivně využíváno v informačních a psychologických operacích, akcích a informačním prostoru,“ řekl Skibicki.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,oto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif