Jack F. Matlock: Co se stalo Americe?

zprávy

Procházel jsem se svými papíry a narazil jsem na anglický překlad projevu, který jsem přednesl v Československu 4. července 1982, když jsem byl americkým velvyslancem v Praze (1981-1983), píše v komentáři Jack F. Matlock.

Jack F. Matlock: Co se stalo Americe?
Jack F. Matloc, profesní diplomat
9. prosince 2023 - 04:20

Když jsem si to prohlédl, uvědomil jsem si ke svému zděšení, že dnes nemohu upřímně „podepsat“ mnoho z prohlášení, obsažených v tomto  projevu.

Zde jsou některé z klíčových odstavců a mé úvahy o nich dnes:
„Jsem rád, že mohu pozdravit obyvatele Československa k 206.výročí nezávislosti mé země. Je to den, kdy my Američané oslavujeme založení našeho národa jako nezávislé demokratické republiky, a den, kdy se znovu věnujeme realizaci ideálů našich zakladatelů. Pro nás, základem těchto ideálů je návrh, že státy a vlády jsou vytvářeny lidmi, aby sloužily lidem, a že občané musí vládu ovládat spíše než jí být ovládáni. Dále se domníváme, že existují oblasti lidského života, jako je vyjádření názoru, praxe a výuka náboženských vyznání, a právo občanů opustit naši zemi a vrátit se, jak si přejí, což žádná vláda nemá právo omezit. ”

Můžeme opravdu říci, že naši občané „dnes ovládají vládu”? V tomto století jsme dvakrát nainstalovali prezidenty, kteří získali o miliony méně hlasů než jejich oponenti. Nejvyšší soud zrušil práva podporovaná rozhodující většinou našich občanů. Hlasy pro USA. V zalidněném státu se počítá mnohem méně hlasů pro Senát než ve státě s menším počtem občanů. Korporace a jednotlivci jsou prakticky neomezeni ve výši, kterou mohou utratit za propagaci nebo hanobení kandidátů a za lobování Kongresu za příznivé daňové a regulační zacházení. Nejvyšší soud ve skutečnosti rozhodl, že korporace jsou také občany! To mi připadá spíš jako oligarchie než demokracie.

„Jsme národ tvořený lidmi ze všech koutů světa a byli jsme živeni všemi světovými kulturami. To, co nás spojuje, je ideál vytvoření svobodné a prosperující společnosti. Prostřednictvím naší historie jsme čelili mnoha výzvám, ale dokázali jsme je překonat procesem otevřené diskuse, přizpůsobením konkurenčních zájmů, a v konečném důsledku zachováním absolutního práva našich občanů vybírat své vůdce a určovat politiky, které ovlivňují jejich životy. ”

Kdy jsme viděli otevřenou diskusi a přizpůsobení konkurenčních zájmů v práci USA. Kongres? Jak je možné, že jsme poprvé v historii USA letos neměli žádné mluvčí Sněmovny reprezentantů?

„Naše společnost není dokonalá a víme velmi dobře, že jsme někdy nedokázali vyhovět našim ideálům. Protože chápeme pravdu, kterou Goethe tak výmluvně vyjádřil, když psal, „Člověk chybuje, dokud se snaží“. Proto, i když se držíme našich ideálů jako cílů a průvodců akcí, jsme přesvědčeni, že žádný jednotlivec ani skupina nemají monopol moudrosti a že naše společnost může být úspěšná, pouze pokud mají všichni právo svobodně vyjadřovat názory, předkládat návrhy a organizovat skupiny za účelem propagace jejich názorů. ”

Pokud nejste členem Kongresu, který hovoří na obranu základních práv Palestinců žít ve svobodě ve svých rodových zemích, nebo studenti na Columbia University, kteří chtějí udělat totéž.

„Když my Američané oslavujeme narozeniny našeho národa a znovu se věnujeme jeho ideálům, děláme to bez předpokladu, že náš politický a ekonomický systém –, jakkoli nám to dobře posloužilo –, je něco, co je třeba uvalit na ostatní. Opravdu, stejně jako si zachováváme rozmanitost doma, chceme ji zachovat ve světě obecně. Stejně jako každá lidská bytost je jedinečná, tak je každá kultura a každá společnost a všichni by měli mít právo ovládat své osudy, svými vlastními způsoby a bez nutkání zvenčí. To je jeden z hlavních cílů naší zahraniční politiky: pracovat pro svět, ve kterém je lidská rozmanitost nejen tolerována, ale chráněna, svět, ve kterém vyjednávání a ubytování nahrazují sílu jako prostředek řešení sporů. ”

Pokud nežijete v Afghánistánu nebo Iráku, Sýrii nebo Palestině ... nebo v tomto ohledu v Íránu, na Kubě nebo ve Venezuele.

„Jsme stále daleko od toho světa, který hledáme, ale nesmíme zoufat, protože věříme, že lidé po celém světě touží po stejných věcech, které Američané dělají: mír, svoboda, bezpečnost a příležitost ovlivnit jejich vlastní životy. A i když se nesnažíme uvalit náš politický systém na ostatní, nemůžeme zakrýt náš hluboký obdiv těm statečným lidem v jiných zemích, kteří hledají pouze to, co Američané považují za své prvorozenství. ”


Pokud nežijí v Gaze nebo na Palestinském západním břehu Jordánu.

„I když je to den národní radosti, v našich myslích není žádný důležitější problém než otázka zachování světového míru. Jsme vděční za to, že žijeme v míru se světem a že ani jeden americký voják se nezabývá bojem kdekoli na světě. Přesto se zabýváme vysokou úrovní vyzbrojování a tendencí některých zemí je používat místo mírového urovnávání sporů. Sdílíme obavy všech myslících lidí, zejména s ničivým potenciálem jaderných zbraní. ”

V té době Sovětský svaz napadl Afghánistán a USA požadovaly jejich stažení. Následně odstoupil v souladu s dohodou, kterou USA vyjednaly. Po 11. září však USA Afghánistán napadly a zůstaly 20 let, aniž by dokázaly vytvořit demokratickou společnost. Následná invaze do Iráku z falešných důvodů odstranila iráckou vládu a dala podnět vzniku ISIS. Poté USA bez vyhlášení války napadly Sýrii a neúspěšně se pokusily svrhnout vládu (, kterou jsme uznali ), a také bojovaly proti ISIS, které byly vytvořeny v důsledku americké invaze do Iráku.


Američtí vojáci jsou nyní umístěni ve více než 80 zemích. Utratíme více za zbraně než všechny ostatní rozpočty za stejné výdaje a nyní Bidenova administrativa dělá všechno kromě formální války proti Rusku.

„Z tohoto důvodu prezident Reagan navrhl velké snížení jaderných zbraní. … Také jsme předložili řadu dalších návrhů, o nichž se domníváme, že by zvýšily vzájemnou důvěru a snížily nebezpečí konfliktu. Cílem je ověřitelná rovnost a rovnováha na obou stranách. Tímto způsobem by se alianční systémy, které stojí proti sebě, nemusely bát útoku ostatních. …”

Ano, a do roku 1991 jsme vyjednali masivní snížení jaderných zbraní, zakázali biologické a chemické zbraně a omezili konvenční zbraně v Evropě. Studená válka skončila dohodou, nikoli vítězstvím jedné strany nad druhou. Počínaje druhou Bushovou administrativou se však USA jednostranně stáhly ze všech důležitých smluv o kontrole zbraní a pustily se do „modernizace” amerického jaderného arzenálu. Mezitím, ačkoli po roce 1990 neexistovala Varšavská smlouva, USA rozšířily NATO a odmítly vyjednat dohodu, která by pojistila ruskou bezpečnost.

„Úkol, který má před sebou všechny národy světa na nastolení a zachování míru, není snadný, problémy jsou složité a nelze je vyřešit zjednodušujícími slogany, ale pouze trvalým úsilím.”


Od konce 90. let se však USA zdály motivovány falešnou a zjednodušující doktrínou, že svět je předurčen být jako USA. Bylo oprávněné používat svou ekonomickou a vojenskou sílu k transformaci zbytku světa tak, aby odpovídal jeho obrazu o sobě (neokonzervativní teze). Ve skutečnosti to byla adaptace neúspěšné „Brežněvovy doktríny” sledované SSSR, dokud ji Gorbačov neopustil. Stejně jako u Brežněvovy doktríny byl tento pokus naprostým fiaskem, ale zdá se, že Bidenova administrativa si nevšímá nebezpečí pro americký lid a je odhodlána ji sledovat.

„Přesto s vámi dnes mluvím s optimismem, protože vím, že moje země vstupuje do 207. roku své nezávislosti s odhodláním nejen zachovat svobody, které máme doma, ale věnovat své energie a zdroje udržování míru ve světě.”

Ale dnes, během 248. roku americké nezávislosti :

USA odesílají 100  „super-bomby” k útoku na Gazu. BLU-109 „bunkrové bustery“, z nichž každý váží 2 000 liber, pronikají do suterénních betonových úkrytů, kde se lidé skrývají, informoval Wall Street Journal 1. prosince.

Amerika poslala do Izraele od 7. října 15.000 bomb a 57.000 dělostřeleckých granátů, uvedl Wall Street Journal.

Podrobnosti o velikosti a počtu odeslaných zbraní nebyly dříve zveřejněny.

Na seznamu je také více než 5.000 Mk82 neřízených neboli „hloupých bomb”, více než 5.400 Mk84 2. 000 liberních  bomb, přibližně 1.000 GBU-39 bomb s malým průměrem a přibližně 3.000 JDAM, pokračuje deník.

Zpráva dramaticky odporuje prohlášením ministra zahraničí Antonyho Blinkena, že vyhýbání se civilním obětem je pro Spojené státy hlavním úkolem.

USA také poskytly bombu, která byla upuštěna do uprchlického tábora Jabalia a zabila 100 lidí, možná včetně vůdce Hamasu, uvedl článek.

Opakovaná volání zemí světa prostřednictvím OSN o příměří nebyla podporována USA a jejími následovníky.

Vojenské výdaje představují dominantní podíl na volných výdajích v USA a vojenský personál tvoří většinu vládních pracovních sil.

Zbraně jsou letecky přepravovány vojenskými nákladními letadly C-17 přímo z USA do Tel Avivu.

Pane, co se s námi stalo?


Jack F. Matlock, Jr. je profesní diplomat, který působil jako USA. Velvyslanec v Sovětském svazu v letech 1987-1991. Předtím byl vrchním ředitelem pro evropské a sovětské záležitosti zaměstnanců Rady národní bezpečnosti prezidenta Reagana a byl USA. Velvyslanec v Československu v letech 1981-1983. Byl profesorem Kennan v Institutu pro pokročilé studium a napsal řadu článků a tří knih o jednáních, která ukončila studenou válku, rozpad Sovětského svazu a USA. zahraniční politika po skončení studené války.


(rp,prvnizpravy.cz,responsiblestratecraft,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif