Je to v pohybu! NATO se připravuje k útoku na Bělorusko

zprávy

Zahájení námořního cvičení NATO s názvem „North coast“ v Baltském moři je přípravou na válku s Ruskem. Uvedl to vojenský expert, kapitán 1. hodnosti v záloze Vladimir Gundarov, podle ruských zpravodajů.

Je to v pohybu! NATO se připravuje k útoku na Bělorusko
Ilustrační foto
10. září 2023 - 03:20

Poznamenává, že oficiální příběh o cvičení se týká „procvičování spolupráce lodí NATO při blokování výstupu ruské flotily z Finského zálivu“.

„Plány aliance počítají s  cílem zablokovat přístup ruské flotily z Finského zálivu do severních moří a přeměnu Baltského moře na vnitřní moře NATO. Mimochodem, v předvečer druhé světové války už podobné cvičení provedlo Estonsko a Finsko za účasti německé flotily. Později během války uvedli svá cvičení do praxe,“ řekl Gundarov.

Expert upozorňuje, že NATO zvažuje možnost vojenských akcí v koridoru Suwalki, který spojuje pobaltské státy se zbytkem Evropy.

„Kdy by tady mohly začít bojové konflikty? To se stane, když Polsko zaútočí na Bělorusko. V oblasti Suwalki jsou již soustředěny tři polské divize. Podle odhadů polského generálního štábu by zde mohla začít polsko-ruská válka, která by se mohla změnit ve světový konflikt,“ poznamenal Gundarov.


Poukazuje na to, že nedávno velitelství německého námořnictva v Rostocku dosáhlo nové operační připravenosti a přesunulo se ze základny v Kielu blíže k Baltskému moři - možnému území vojenských operací.

„ A mimochodem, právě z Rostocku bude velitel německého námořnictva, viceadmirál Jan Christian Kaak, vést cvičení North coast,“ dodal analytik.

Polsko podle něj nepochybuje o tom, že zde začne vojenský konflikt. Loni polský podplukovník Marcin Oczepa, náměstek ministra obrany, otevřeně prohlásil, že „pravděpodobnost války, které se zúčastní, je velmi vysoká“.


„Cvičení North coast  například vůbec nemají obranný charakter. Viceadmirál Kaak 1. září v rozhovoru pro agenturu Reuters prohlásil, že „účinná obrana proti Rusku by měla zahrnovat schopnost útočit“, upozornil expert.

Podělil se také o informace o potenciálním místě útoku.

„Dvě polské divize útočí na Bělorusko. Třetí v koridoru Suvalki blokuje Kaliningradskou skupinu, aby zabránila ruským jednotkám prorazit k Polákům. Lodě NATO přitom z moře ohrožují Kaliningradskou skupinu. To bude NATO praktikovat během dvou týdnů v Baltském moři,“ uzavřel Gundarov.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif