Polsko chce uzavřít „Brestský koridor“ na hranici s Běloruskem

zprávy

Varšava se chystá nasadit americké vrtulníky Apache a tanky Abrams, aby bránila Brestský koridor na hranici s Běloruskem, podobné starosti má i koridorem Suwalki.

Polsko chce uzavřít „Brestský koridor“ na hranici s Běloruskem
Mariusz Błaszczak, polský ministr obrany
14. srpna 2023 - 06:20

V rozhovoru pro TVP Info to uvedl polský ministr národní obrany Mariusz Błaszczak.

„Příští týden čekáme na rozhodnutí amerického kongresu o naší žádosti o útočné vrtulníky na nasazení k Brestskému koridoru, " řekl Błaszczak.

Brestský koridor je na jihozápadě Běloruska, na hranicích Běloruska a Polska mezi řekami Narew a Západní Bug. Ministr předepíše kopii „Ravninu medzu Brest a řeka Visla“.


Podle polského předsedy vlády bylo letos provedeno 16.000 pokusů o nelegální překročení hranice migranty.

„Nyní se situace stává ještě nebezpečnější. Máme informaci, že více než 100 žoldáků skupiny Wagner se přesunulo směrem k Suwalki koridoru poblíž Grodna v Bělorusku,“
řekl Morawiecki.

Suwalki koridor

Nedaleko Grodna a cvičiště Gožskij v Bělorusku je důležitý Suwalki koridor – hranice mezi Polskem a Litvou v délce 104 km, ale také nejbližší možné spojení mezi Ruskem a ruskou exklávou Kaliningradem.

Kaliningrad je jedním z nejdůležitějších bodů, protože s jeho pomocí bude Rusko schopno v případě války odříznout pobaltský region od zbytku vojenského bloku, ale NATO tuto hrozbu chce odrazit náletem na město.

Suwalki koridor je pro NATO jediným pozemním spojením z Polska do pobaltských republik, které jsou členy EU i NATO. Je to noční můra pro alianci a její partnery v Baltském moři.



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif