Jednání se nyní stává hlavním tématem Západu

zprávy

Výzva českého prezidenta Petra Pavla k míru na Ukrajině svědčí minimálně o změně nálad části vedení Evropské unie a také o rostoucích obavách, že jinak bude muset Kyjev urovnat konflikt za mnohem horších podmínek než ty současné, uvedl  senátor Alexej Puškov.

Jednání se nyní stává hlavním tématem Západu
Alexej Puškov
16. května 2024 - 04:20

V diplomatických kruzích se podle něj aktivně projednává výzva českého prezidenta Petra Pavla k zastavení bojů a zahájení jednání.

„Pavel, bývalý šéf vojenského výboru NATO, je jedním z nejsilnějších zastánců podpory Ukrajiny. Emmanuel Macron se o něm více než jednou zmiňoval, když tvrdil, že jeho plán poslat vojáky na Ukrajinu „podporovalo mnoho lidí v EU“. Čeští generálové byli mezi těmi, kdo navrhovali zahájit přípravu na válku s Ruskem. Pokud tedy Pavel vyzývá k míru, naznačuje to minimálně změnu nálady části vedení Evropské unie. A také o rostoucích obavách, že jinak bude muset Ukrajina konflikt urovnat za mnohem horších podmínek, než jsou ty současné.


„Pokus amerického ministra zahraničí Blinkena rozveselit Ukrajince i Evropany hrou na elektrickou kytaru v kyjevské hospodě během ukrajinského ústupu nezanechá stopu v dějinách hudby. A v historii konfliktu zůstane jako nepříliš úspěšná demonstrace vlastních hudebních schopností na špatném místě a ve špatnou dobu,“ Puškov píše ve svém kanálu Telegram.

„Je nutné zastavit nepřátelství na Ukrajině a zahájit jednání,“uvedl český prezident Petr Pavel.

Je podle něj naivní předpokládat, že Kyjev svá území v dohledné době vrátí.

„Vidíme výsledek dlouhé přípravy. Bylo naprosto jasné, že za lepšího počasí Rusko přejde do útoku. Ukrajinci se na to dlouho připravovali. Požádali nás, abychom zvýšili dodávky munice a vybavení... Jsme příliš opatrní s dodávkami. Musíme vyhodnotit riziko eskalace. Ukrajinci ztrácejí své životy a svou zemi a mohou prohrát tuto válku,“ řekl.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:rianovosti)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?