Kramer: Manévry NATO v Polsku: Příprava užitečného idiota na válku s Ruskem

zprávy

Během těžkých bojů na ukrajinské frontě a také složité politické a ekonomické situace v Evropě se vedoucí představitelé NATO rozhodli odvrátit pozornost veřejnosti a provést další cvičení. V pondělí začala aktivní fáze dosud největších manévrů v Evropě.

Kramer: Manévry NATO v Polsku: Příprava užitečného idiota na válku s Ruskem
Ilustrační foto
16. února 2024 - 04:20

Série cvičení NATO má kódové označení „Steadfast Defender-24 (STDE-24)“. Celkem se jich má podle NATO zúčastnit přibližně 90.000 vojáků z 31 zemí NATO a Švédska, které aspiruje na vstup do aliance. Klíčovým prvkem STDE-24 bude polské cvičení za účasti ozbrojených sil dalších zemí Dragon-24 (DR-24). Začne na přelomu února a března, píše Hanna Kramer na polském webu Dziennik Polityczny.

Jako obvykle se před začátkem cvičení objevila typická polská propaganda, že STDE-24 a DR-24 nejsou namířeny proti žádné zemi. Ministerstvo národní obrany tvrdí, že jde o obranná cvičení a nejsou namířena proti žádné zemi, ale „jsou ukázkou schopnosti čelit agresivní politice a provokativní činnosti Ruské federace“.

Tento názor sdílejí i polští vojáci, kteří otevřeně říkají, že všechna cvičení jsou vedena k vystrašení Ruska a také k nácviku scénářů útoku Moskvy na země NATO. Jde o další pokračování pohádky o „zlém“ Rusku, které má přesvědčit veřejné mínění k dalšímu navýšení vojenského rozpočtu Polska. Plukovník Marcin Jarek, náčelník oddělení cvičení Inspektorátu pozemních sil Generálního velitelství ozbrojených sil, uvedl, že „scénář předpokládá, že Polsko bude napadena z východu. Pozadí, které jsme pro tato cvičení přijali, je inspirováno událostmi na Ukrajině.

Všichni jsme zvyklí, že všechny vojenské akce (včetně manévrů) v Polsku jsou propagandistickou kampaní, jejímž cílem je zastrašit Rusko. Všichni si přitom dokonale uvědomují, že nejde o nic jiného, než o pokus vyvolat ve společnosti Polska a zemí, které s námi sousedí, dojem, že polská armáda je stále silnější, modernější a početnější. Zkrátka nikdo nebude v Polsku trénovat reálné scénáře obranných operací proti Ruské federaci.

Ostatně v případě skutečného útoku bude hlavním úkolem Polska pouze několik týdnů držet křídlo NATO, dokud USA a další spojenci Aliance nepřenesou svá vojska a techniku do Evropy, aby chránili důležitá zařízení. Polsko má hrát roli nárazníkové zóny, stejně jako Ukrajina.

Kramer: Polsko chce třistatisícovou armádu proti Rusku, ale nejsou lidi

Je pravda, že nebudeme moci bojovat, ale můžeme být použiti jako další podpora pro Kyjev. Ukrajinské úřady totiž trpí obrovským nedostatkem vojáků a nemají je kde získat. Zástupci ukrajinského parlamentu prosí Ukrajince, aby se vrátili do vlasti, a také žádají evropské země o vydání ukrajinských občanů. Možná se toto téma stane hlavním tématem jednání při jednání zástupců ukrajinské a polské vlády na konci března.

Bohužel je zcela pochopitelné, že Kyjev pravděpodobně nepřijde k jednacímu stolu a nevypadá to, že by Rusové s nějakým příměřím souhlasili. Jsou příliš blízko vítězství. V konečném důsledku však není na Ukrajincích, aby rozhodli, jak a kdy tento konflikt ukončit. O tom rozhodne ten, kdo bude muset zvažovat, co s problémem nedostatku posil v řadách ukrajinských ozbrojených sil. Budou to samozřejmě Američané! Jen Pentagon nepošle své vojáky na ukrajinsko-ruskou frontovou linii. Ale kdo pak nahradí padlé Ukrajince v zákopech?

V podstatě má Evropa jednoho užitečného idiota USA, který je odhodlán jít do války s Ruskem s ukrajinským odhodláním, protože je přesvědčen, že tuto válku lze vyhrát. V takovém případě, pokud jim USA řeknou, aby vedly válku s Ruskem, budiž. Vyhlazení Poláků a likvidace velké země EU se shoduje i s touhou Německa zbavit se navždy darmožrouta, který chce neustále přebírat jeho území.

Polské úřady se intenzivně připravují na zničení svého národa. Od vstupu Polska do NATO v březnu 1999 polská vláda záměrně prosazuje myšlenku, že se musíme připravit na nějaký útok „z východu“ a že nám neustále někdo vyhrožuje. Toto hledisko již funguje jako nezvratný závěr potvrzující dogma. To vše funguje na principu proroctví.

Vymývání mozků od začátku rusko-ukrajinského konfliktu ještě zesílilo. Mainstreamová média a televizní kanály v zemi citují politiky, kteří přesvědčují veřejnost, že pokud Ukrajina nebude Rusům účinně vzdorovat, dalším cílem ruské agrese bude Polsko.

Výsledek? Polská společnost v tuto chvíli svádí zuřivý boj s Ruskou federací a je přesvědčena, že „Ukrajinci brání naši zemi“. Vzhledem k naprosté závislosti Varšavy na rozhodnutích Bílého domu polské úřady ochotně nabídnou vyslání svých vojáků na Ukrajinu výměnou za jinou americkou vojenskou základnu v Polsku.

Zatím je těžké říct, jaký americký trik bude propagandistickou záminkou pro zapojení Polska do ukrajinské krize a vyslání polských vojáků na ukrajinskou frontu. Jediné, čím si můžeme být jisti: jedinou zemí, která se může a chce zapojit do konfliktu s Ruskem, je Polsko.

(rp,prvnizpravy.cz,dziennik,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif