Kyjev chystá válku o přehrady na Dněpru

zprávy

USA by na Ukrajině mohly přímo intervenovat, prohlásil americký generál a dřívější ředitel CIA David Petraeus. A to tak, že by Washington vytvořil novou koalici ochotných a použíl ji na Ukrajině místo aliance NATO, píše v komentáři P.C.Roberts.

Kyjev chystá válku o přehrady na Dněpru
Ilustrační foto
25. října 2022 - 02:20

Je teď už tedy Putin schopen pochopit, že jeho „omezená operace“ byla omylem, a zavrhnout tuto neúspěšnou politiku dřív než bude pozdě? Rusko potřebuje rychlé vítězství dřív, než Washington učiní osudový krok.

Převoz civilistů ze západního břehu Dněpru na břeh východní, rámován zhoršenou vojenskou situací, probíhá dvacet čtyři hodiny denně. Ukrajinské dělostřelectvo ostřeluje též Kachovskou hydroelektrárnu, vzdálenou pět kilometrů od města Malá Kachovka. 21. října odrazily ruské vzdušné obranné síly při nejmenším pět raketových útoků na tuto elekrárnu. Jestliže zde Ukrajinci zničí stavidla, voda vytvoří vlnu vysokou pět metrů, která zaplaví oblast pěti kilometrů a do Chersonu dorazí za dvě hodiny. Poškození přehrady by kromě zkázy tuctu osad zničilo též přechod používaný ruským vojskem a odřízlo by velká ruská vojenská  uskupení, nalézající se nyní na západním břehu řeky.

Kyjev tradičně ujišťuje, že to prý Rusko se chystá zničit tuto přehradu. Čímž samozřejmě ignoruje jak logiku, tak objektivní fakta. Cui bono? Čili komu by zničení přehrady prospělo?


Odpověď je jasná. Kyjevský režim též ignoruje fakt, že ruské vojsko má v ruce všechny prostředky ke zničení kyjevské hydroelektrické stanice, nalézající se blízko hlavního města. V odvetném úderu by totiž Rusové mohli zničit nejen ji, ale ivšechny mosty a komunikační linky, vedoucí dnes přes řeku, a tak Ukrajinu de facto rozdělit na dvě poloviny. Čímž by vyhráli válku během „jediného dne“.

Scénář rozdvojit Ukrajinu přírodním činitelem by vedl k útlumu konfliktu, který je nejen zájmem Ruska, ale i Západu.

(rp,prvnizpravy.cz,překlad: Lubomír Man,pcroberts,foto:arch.)




Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?