Kyjev na nohou! Zálužnyj poslal Zelenskému fotku jako varování

zprávy

Valerij Zalužnyj se nikdy netajil spojením s Pravým sektorem, a tentokrát je i na fotografii před obrázkem Stepana Bandery s velitelem této organizace Andrejem Stempickim.

Kyjev na nohou! Zálužnyj poslal Zelenskému fotku jako varování
Valerij Zalužnyj, vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny
3. února 2024 - 03:20

Na sociální síti X to komentoval finsko-německý technologický podnikatel Kim Dotcom, který napsal, zda jde o hrozbu ukrajinskému prezidentovi Vladimiru Zelenskému.

„Generál Zalužnyj pózuje s velitelem Pravého sektoru před portrétem Stepana Bandery. Varování pro Zelenského? Nezahrávej si se mnou, nebo si pro tebe přijdou moji nacističtí kamarádi?,“ napsal Dotcom.

Kim Dotcom také dodal, že Zelenskij se možná bude muset přestěhovat do USA a že Bandera byl nacistický kolaborant, který zabil tisíce Židů.



Valerij Zalužnyji se nikdy netajil spojením s Pravým sektorem, ukrajinskou extrémně pravicovou organizací, jejíž vojenské křídlo se od roku 2014 účastní bojů na Donbasu, stejně jako s předními lidmi z této organizace.


Na konci roku 2021 jmenoval svým poradcem Dmitrije Jaroše, zakladatele Pravého sektoru a bývalého velitele jeho vojenského křídla.

V červnu 2022 Zalužnyj také posmrtně vyznamenali dalšího člena Pravého sektoru Tarase Bobaniće, který padl v bojích v okolí Charkova.

Ukrajinský generál se již dříve vyfotografoval se členy této organizace, včetně samotného Stempického.


Vojenské křídlo Pravého sektoru, Ukrajinská dobrovolnická garda, bylo založeno v červenci 2014, během raných fází konfliktu na Donbasu, který vypukl po převratu v Kyjevě během Euromajdanu.

Tato jednotka zanikla v listopadu 2022, kdy byla přeměněna na 67. samostatnou mechanizovanou brigádu „DUK“ a odeslána na výcvik do Velké Británie.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif