Lavrov: Putin nikdy nemluvil o použití jaderné bomby

zprávy

„Stále říkají, je, že Putin vyhrožuje použitím jaderné bomby, i když nic takového nikdy nebylo řečeno, na rozdíl od Evropanů nebo Američanů," řekl Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí na své výroční tiskové konferenci.

Lavrov: Putin nikdy nemluvil o použití jaderné bomby
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
19. ledna 2024 - 07:30

Lavrovovi byla položena otázka, zda se situace ve světě blíží kubánské raketové krizi z roku 1962. Ministr odpověděl, že toto téma se nedávno objevilo „na různých diskusních pořadech a politických kulatých stolech“.

„Vidím zde několik hráčů. Pokud by ti, kdo mají na starosti politiku na Západě, mohli mluvit nezávisle, myslím, že by situace byla jiná, ale všichni jsou sladěni. Američané je uvedli do souladu, ale také do značné míry Britové. Uvedl jsem příklady toho, jak Londýn doslova nutí Zelenského bombardovat jakákoli místa v jakékoli části Ruské federace, “uvedl.


Lavrov také poukázal na prohlášení některých bývalých vysoce postavených amerických vojenských činitelů, včetně Bena Hodgese, bývalého velitele americké armády v Evropě. Podle ministra „říkají: „Musíme zničit všechny životní podmínky na Krymu, aby tam nebyla žádná ruská flotila, nikdo.“
 
„To je to, co řekli docela nedávno,“ řekl.
 
„Bylo by zajímavé šťourat se v hlavách těchto lidí,“ pokračoval Lavrov. „Chtěl bych jen vidět: Jsou to jen „kecalové“ nebo si snad myslí, že nás snad dostanou na kolena?"

Nikdo se je nepokusil ovládnout, dodal Lavrov.

„Říkají stále to, že Putin hrozí, že použije jadernou bombu, i když na rozdíl od Evropanů nebo Američanů nic takového nebylo nikdy vysloveno," řekl.

Ministr rovněž vyzdvihl výroky některých evropských politiků, kteří vyhrožovali Rusku, a doporučil jim, aby si vzpomněli na moudrá slova bývalého britského premiéra Winstona Churchilla.

„Němci opakovaně říkali, že Putin by měl vědět, že my, NATO, máme také jaderné zbraně. Britové mívali paní premiérku, která říkala: 'Nebudu váhat stisknout tlačítko'." Ale nikdo by se nás neměl snažit vyděsit - a mnoho lidí to ví. Měli by číst Churchilla častěji: Má citát o ruském medvědovi a o tom, jak by se s ním mělo zacházet," upozornil Lavrov.

(rp,prvnizpravy.cz,tass,foto:tass)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif