Macron chce o „svém válečném nápadu“ jednat s lídry politických stran

zprávy

Francouzská renomovaná média Le Monde a Le Figaro zveřejnila na svých titulních stránkách velký text o plánované schůzce Emmanuela Macrona ve čtvrtek 7.března  v Elysejském paláci se všemi lídry parlamentních stran .

Macron chce o „svém válečném nápadu“ jednat s lídry politických stran
Emmanuel Macron, francouzský prezident
2. března 2024 - 04:20

Jak bylo uvedeno, hlavním tématem jednání bude situace na Ukrajině. Ve stejném formátu se lídři všech stran zúčastnili schůzky s Macronem pár dní po 7. říjnu 2023, kdy Hamás zaútočil na jižní Izrael.

Rozhodnutí o schůzce přichází 5 dní po schůzce 25 členů NATO a EU, kde jednali o vyslání vojenských jednotek aliance a EU o pomoci Kyjevu, což vyvolalo prudkou reakci Moskvy a hrozbu jaderné války, kterou ruský prezident již zopakoval v projevu před poslanci Federálního shromáždění.

I když většina zemí váhala, některé se vyslání vojáků nevzdaly. Mezi ně patří: Estonsko, Nizozemsko, Kanada a Francie, kde k tomuto tématu neexistuje jednotný postoj. Zatímco prezident Macron a premiér Atal jsou „Pro“, francouzský ministr zahraničí je „Proti“.

Prvnizpravy.cz - NATO se blíží ke konfliktu s Ruskem: Nizozemsko hlásí: Jsme připraveni!

Le Monde ze svých zdrojů uvádí, že Francie zvažuje možnost umožnit speciálním silám a dalším vojenským jednotkám překročit hranici Ukrajiny, aby tak pro Ruskou federaci představovala „strategické dilema“.

Paříž oficiálně přítomnost své armády na Ukrajině popírá. Francouzská vojenská přítomnost by podle tohoto respektovaného média mohla „chránit některá území Ukrajiny“ a omezit útoky z Ruska.

Prezidentský tábor hodlá udělat z války na Ukrajině a vztahu s Ruskem téma kampaně k evropským volbám 9. června.

Nově zvolená předsedkyně skupiny "Renew Europe" (Renev Europe) Valerie Haierová bude vedoucí kandidátkou francouzských liberálů pro nadcházející volby do EU.   Valerie Haierová ve čtvrtečním rozhovoru pro Le Figaro pozici hlavy státu hájila: „Bezpečnost Ukrajinců je naše. Žádná možnost by proto neměla být vyloučena. Vladimiru Putinovi neřekneme, že v zásadě vyloučíme možnost obrany: to je strategická hra."

V úterý v Národním shromáždění Gabriel Attal přes toto téma násilně zaútočil na Marine Le Penovou. „Existuje důvod se ptát, zda jsou vojáci Vladimira Putina již v naší zemi," řekl premiér a ukázal na poslance Národního sdružení (Rassemblement national), zatímco trojnásobná prezidentská kandidátka Marine Le Penová obvinila Emmanuela Macrona, že „udělal krok k rozdělení".

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif